barbi-sindrom_image
Споделете со пријателите!

Прочитајте за синдромот кој го добил името по познатата детска кукла – барбика
Големата желбата, односно опседнатоста да се изгледа физички совршено, често застапена идеја помеѓу младите девојки на почеток на адолесценцијата, којашто е поттикната од нереалните стандарди за убавина кои ги има барбиката, се нарекува „Барби“ синдром.

Оваа опседнатост најчесто резултира со голема фрустрација, сериозни нарушувања во исхраната, депресија и губење на самодоверба.

Доколку куклата Барби би била вистинска жена, таа би била висока 168 см и би имала 54 килограми. Во вистинскиот живот, таа би била анорексична. Во книгата „Кен и Барби во реални димензии“, авторот Кевин Нортон, истакнува дека само околу 100 илјади жени во светот ги имаат димензиите на Барби.

Овој синдром не само што сериозно го нарушува физичкото здравје, туку и менталното. „Барби“ синдромот има заеднички аспекти со нарушувањето наречено телесна дисморфија, психичко пореметување кога личноста е опседната и незадоволна од својот изглед.


Споделете со пријателите!