Зимскиот период сам по себе носи слабеење на имунолошкиот систем, а со самото тоа и телото ни е повеќе изложено на настинки и голем број на вируси. Овој рецепт ќе ви помогне да го зголемите сопствениот имунитет и со тоа да станете поотпорни на заканите кои ги носи зимата.
За подготовка на доза од 4 парчиња потребно е:
- половина чаша суво грозје
- чаша урми без семки
- ½ чаша гоџи бобинки
- ½ чаша бадеми
- ½ чаша семки од лупени тиква
- ½ чаша кокос
- 2 лажици ленено семе
- 1 лажичка мелена перуанска „мака“
- ½ лажичка ванила во прав
- ½ лажичка цимет
Горенаведените состојки се ставаат во блендер и во почетокот се мелат пополека, а потоа се зголемува брзината додека смесата не стане густа како карамела. Од добиената смеса направете топки, а потоа израмните ги во вид на колачиња. Колачите извалкајте ги во рендан кокос и во нив втиснете по еден бадем во средината. Се чуваат во фрижидер.
Напомена: Бидејќи маса е густа и пружува релативно голем отпор, треба да внимавате да не го прегреете блендерот илида не дојде до кршење на неговите ножеви при подготовката доколку истиот не е доволно јак. Можете при мелењето рачно да промешувате по потреба или да дедадете сосема мало количество на вода.