flexitarian-diet
Споделете со пријателите!

Одличен начин да ги претставите придобивките од вегетаријанството во животниот стил на секое семејство
Здрава навика без тотална рестрикција – воедно успешно губете телесна тежина останувајќи здрави и сити. Во што се состои тајната на Флексибилната диета?

Познатиот диететичар Џексон Блетнер вели дека јадењето на претежно храна од растително потекло е доста паметен начин за намалување на дневниот внес на калории. Но, тоа не значи дека треба да сте подготвени да станете 100% вегетаријанци и сосема да го отфрлите месото од Вашата кујна и трпеза.

Флекситеријанците „флексибилни вегетаријанци“ тежат 15% помалку, јадат многу помалку месо, но не го откажуваат целосно.

Ништо не е надвор од границите, целта се состои во тоа да додадете повеќе растителни производи во вашата исхрана, со тоа истовремено намалувајќи го месото. Блетнер има кратка проценка на навиките за јадење кои ќе одредат како ќе започнете. Тој сугерира флексибилен почеток доколку имате два дена неделно без месо. Напредните „флазиери“ го прескокнуваат месото 3-4 дена во неделата, некој пак одат и до 5 или повеќе денови во неделата.

Јадењето повеќе храна со предоминација на растителни производи, има тенденција да биде ниска во заситените масти и без холестерол и воедно може да помогне во спречување како и во лекување на разни здравствени состојби, вклучувајќи срцеви заболувања, регулирање на високиот крвен притисок, високиот холестерол и дијабетесот.

„Бидете без грижа, вашето тело може само да Ви биде благодарно!“

Флексибилните диети ве поттикнуваат да направите повеќе промени без целосно исклучување, без промена на навиките во вашето секојдневно мени. Со само една промена на ден, воопшто нема да се почувствувате преоптоварени. И рецептите исто така, се фокусираат на едноставноста. Дополнително, потребно е само редовно вежбање: тоа е нешто без кое не се може! – Бидете активни минимум 30 минути неколку денови во неделата.

Прочитајте:  Регионална мрежа за безбедност и квалитет на храната во Југоисточна Европа

Споделете со пријателите!