Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2018/2019 (9-та недела, до 03.03.2019)
Во текот на 9-та недела од 2019 година (25.02-03.03.2019), во Република Македонија се пријавени 2.678 (I=129,4/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е за 16,5% намалување во споредба со минатата недела (n=3.209).

Бројот на пријавени лица оваа недела е помал за 3,7% споредено со 9-та недела од минатата сезона (n=2.781), а во однос на бројот за 9-та недела од типичната епидемиска крива (моделирана од последните 8 сезони) постои зголемување од 61,2% (Графикон 1).

Регистрираната инциденца оваа недела е над неделната граница на сезонска (ниска) активност на вирусот на грип, согласно МЕМ моделот за одредување на интензитет на активноста на сезонски грип.

Во текот на изминатата недела, регистрирани се 8 смртни случаи асоцирани со грип. Се работи за 5 лица од Скопје и по едно од Делчево, Охрид и Кавадарци. Возраста на починатите се движи од 12-70 години. Кај 7 лица е утврдена претходна хронична болест/ ко-морбидитет. Кај сите починати е докажан инфлуенца  А вирусот, од кои кај 5 лица е потврден А(H1pdm) вирусот на грип.

Оваа недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ пристигнати се 100 материјали за тестирање на грип, од кои 55 (55%) позитивни за присуство на вирусот на грип – 42 Influenza A(H1)pdm, 7 Influenza A(H3) и 6 Influenza А несуптипизиран.

Како и во текот на сите претходни недели од почетокот на сезоната, така и во 9-та недела, најголем број заболени (n=1.606; 60%) се пријавени во најголемата возрасната група од 15-64 години, а највисока инциденца од 296,1/100.000 жители е регистрирана кај децата од возрасната група од 0-4 години …

Прочитајте:  Почна да функционира електронската мајчина книшка

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!