misteriozna-bolest-se-rashiri-niz-kina-ushte-tri-drugi-aziski-zemji_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Пријавени се вкупно 44 нови случаи на COVID-19 од 7 градови. Најголем број од пријавените лице се со место на живеење во Куманово (Табела 1).

Табела 1. Дистрибуција на заболени од COVID-19 по град и општина, РС Македонија, 2020

Град Број на заболени Општина
Штип 1
Прилеп 1
Тетово 2
Струга 2
Битола 3
Куманово 23
Скопје 12
3 Центар
3 Чаир
2 Аеродром
2 Карпош
1 Илинден
1 Бутел

Најголем дел од регистрираните случаи се на возраст над 60 години (n=13), а во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 28 женски и 16 машки лица.

Хоспитализирани се 13 лица, а останатите се на домашно лекување. Нема нови испишани оздравени лица по добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV2.

Кај 11 лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Вкупно 24 лица имале контакт со веќе потврден случај на COVID-19 во државата, а 7 лица имаат историја на неодамнешно патување (во последни 14 дена).

Тестирани се вкупно 392 материјали во лабораторијата за вирусологија и молекуларна дијагностика при ИЈЗ и во приватните лаборатории. Позитивни се 44 или 11,2% од тестираните.

Регистрирани се два смртни случаи од COVID-19. Се работи за пациент на 46 и 78 години, од Куманово и Дебар. Кај починатиот од Дебар симптомите започнале на 23.03.2020 година, хоспитализиран е на КИБФС на 27.03.2020. Имал контакт со веќе потврден случај на COVID-19 во државата. Кај починатиот од Куманово симптомите започнале на 25.03.2020 година, хоспитализиран е на КИБФС на 30.03.2020. Кај двете починати лица, присутни се коморбидитети.

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 30.03.2020, пријавени се вкупно 329 случаи на COVID-19 (I=15,9/100.000).

Прочитајте:  Преглед на епидемиолошката состојба со ХИВ во Р.С. Македонија

Според место на постојано живеење, случаи на COVID-19 се регистрирани во 15 градови: Скопје (n=176), Дебар (n=47), Куманово (n=47), Штип (n=15), Прилеп (n=10), Тетово (n=8), Струга (n=7), Велес (n=6), Битола (n=4), Охрид (n=3), Кавадарци (n=2), Гостивар (n=1), Крива Паланка (n=1), Струмица (n=1) и Гевгелија (n=1) (Картограм 1).

Највисока кумулативна инциденца на 100.000 жители се регистрира во Дебар со 169,3 заболени на 100.000 жители, а во Куманово инциденцата на 100.000 жители е 32,9, додека во Скопје и Штип инциденцата е 28,5 на 100.000 жители.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 27.03.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 693.282 (58.469 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 33.106 (3.215 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 202

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 392.815 (31.784 нови)
 • Смртни случаи – 23.962 (2.535 нови)

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 103.775 (987 нови)
 • Смртни случаи – 3.649 (23 нови)

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 4.084 (375 нови)
 • Смртни случаи – 158 (19 нови)

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 46.329 (552 нови)
 • Смртни случаи – 2. 813 (145 нови)

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 142.081 (21.289 нови)
 • Смртни случаи – 2.457 (484 нови)

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 3.486 (482 нови)
 • Смртни случаи – 60 (9 нови)…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!