shto-e-gastritis_image
Споделете со пријателите!

За повеќето луѓе гастритисот не е тешка болест и со адекватна терапија, состојбата може брзо да се подобри.

Што е гастритис?

„Постојат акутен гастритис кој се појавува одненадеж и трае кратко време или хроничен гастритис кој се развива постепено и трае подолго.“
Гастритис е воспаление на слузницата на желудникот. Тој може да се јави одненадеж (акутен гастритис) и да трае кратко време или може да се развива постепено со тек на време (хроничен гастритис) и да трае подолго.

Гастритисот е најчесто предизвикан од бактеријата Helicobacter pylori, додека други поретки причинители се други бактерии, вирусите, паразитите и габите. Може да се јави и поради иритација, автоимуни пореметувања, долготрајно и прекумерно земање на нестероидни антивоспалителни лекови, претерано консумирање на алкохол или враќање на жолчка во желудникот.

За повеќето луѓе гастритисот не е тешка болест и со адекватна терапија, состојбата може брзо да се подобри.

Што може да предизвика гастритис?

Гастритисот обично настанува кога заштитниот слој во желудникот ќе ослаби или ќе се оштети. Овој заштитен слој го штити sидот на желудникот од желудечната киселина, која помага во варењето на храната. Ослабениот или оштетениот заштитен слој им овозможува на дигестивните сокови да ја оштетат желудечната слузница и да предизвикаат нејзино воспаление.

Причинители на воспалението на слузницата на желудникот се:

  • Бактериска инфекција – Лицата заразени со бактеријата Helicobacter pylori најчесто добиваат хроничен гастритис. Се смета дека половина од жителите во светот се заразени со оваа бактерија, бидејќи таа се пренесува од човек на човек. Но, повеќето заразени лица немаат компликации од инфекцијата со Helicobacter pylori. Кај некои лица може да се оштети внатрешниот заштитен слој на желудникот и да доведе до промени на слузницата на желудникот. Не е јасно зошто некои луѓе имаат компликации кои ги предизвикува инфекцијата со H. Pylori, додека пак други немаат. Лекарите сметаат дека осетливоста спрема бактеријата е наследна или е последица на стилот на живеење, меѓу другото на пушењето и големиот стрес;
  • Редовна примена на лекови против болка – Нестероидните антивоспалителни лекови (NSAID) како што се ацетилсалицилна киселина, ибруфен и напроксен, може да предизвикаат и акутен и хроничен гастритис. Редовната и долготрајна примена на овие лекови може да го оштети заштитниот слој на желудникот. Проблемите со желудникот поретко се јавуваат кај лицата кои само повремено земаат нестероидни антивоспалителни лекови;
  • Претерана консумација на алкохол – Алкохолот може да ја надразни и нагризе слузницата на желудникот и таа да стане осетлива на дигестивните сокови. Прекумерното консумирање на алкохол најчесто предизвикува акутен гастритис;
  • Стрес – Јакиот физиолошки стрес предизвикан од опсежни операции, трауматски повреди, изгореници или тешки инфекции може да предизвика акутен гастритис.
  • Жолчен рефлукс – Поради ослабено функционирање на пилоричниот сфинктер (стегач), жолчката од дванаестпалачното црево (дуоденум) може да навлезе во желудникот и да предизвика воспаление и хроничен гастритис;
  • Автоимун гастритис – Ова е ретко автоимуно заболување. Почесто се јавува кај лица кои имаат и други автоимуни боести како што се Hashimoto-ва болест, Addison -ова болест и дијабет тип1. Автоимуниот гастритис може да биде поврзан и со недостатокот на витаминот Б12;
  • Други болести и состојби – Гастритисот може да биде поврзан и со други медицински состојки како што се HIV/AIDS, Crohn-ова болест, инфекција предизвикана од паразити, пореметување на сврзното ткиво, слабост на црниот дроб или бубрезите.
Прочитајте:  BIOHORIZONS MEM-LOK
Ресорбирачка Колагенска Мембрана

Споделете со пријателите!