misteriozna-bolest-se-rashiri-niz-kina-ushte-tri-drugi-aziski-zemji_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Коронавирусите (CoV) се големо семејство на вируси кои предизвикуваат болести кои се движат од обична настинка до потешки заболувања (SARS-CoV, MERS-CoV). На 31 декември 2019 година, Кинеските здравствени власти го известија СЗО за појава на кластер на пневмонии со непознат причинител во Вухан, Кина. На 9-ти јануари 2020 година, веќе беше идентификуван нов коронавирус, за кој генетското секвенционирање утврди дека припаѓа на родот бета-корона вируси. Новиот коронавирус (SARS-CoV2) е нов вид на коронавирус што претходно не бил идентификуван кај луѓето и предизвикува заболување наречено COVID-19. Откако голем број на земји во сите региони на СЗО регистрираа случаи, на 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.

Вообичаените симптоми и знаци на инфекција вклучуваат температура, треска, кашлица и тешкотии во дишењето. Кај потешките случаи, инфекцијата може да предизвика пневмонија, тежок акутен респираторен синдром, откажување на бубрезите, па дури и смрт. Не постои специфичен третман, слично како за најголем број од вирусите. Сепак, многу од симптомите можат да бидат третирани и затоа третманот треба да е врз основа на клиничката состојба на пациентот.

Состојба со covid-19 во република северна македонија – 25.03.2020

Пријавени се вкупно 24 нови случаи на COVID-19 од 6 градови – Скопје (n=15), Куманово (n=4), Дебар (n=2), Штип (n=1), Охрид (n=1) и Тетово (n=1).

Најголем дел од регистрираните случаи се на возраст од 50-59 години (n=6), а во однос на дистрибуцијата по пол, 10 машки и 14 се женски.

Хоспитализирано е едно лице, а останатите се на домашно лекување.

Кај пет лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Вкупно 16 лица имале контакт со веќе потврден случај на COVID-19 во државата.

Прочитајте:  Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2015/2016
до 47ма недела

Тестирани се вкупно 340 материјали во лабораторијата за вирусологија и молекуларна дијагностика при ИЈЗ (n=240) и во приватната лабораторија Жан Митрев Клиник (n=100). Позитивни се 24 или 7,1% од тестираните, од нив 23 се потврдени во лабораторијата при ИЈЗ, додека еден е потврден во приватната лабораторија Жан Митрев Клиник.

Регистриран е еден смртен случај од COVID-19. Се работи за пациент на 65 години, од Дебар. Починатата е хоспитализирана на КИБФС на 06.03.2020 година, поради влошување на состојбата е ставена на механичка вентилација, а на 25.03.2020 е регистриран смртен исход.

Кумулативна состојба со Covid-19 Во Република Северна Македонија

Заклучно со 25.03.2020, пријавен е вкупно 201 случај на COVID-19 (I=9,7/100.000)

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 25.03.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 413.467 (40.712 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 18.433 (2.202 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 196

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 220.516 (25.007 нови)
 • Смртни случаи – 11.986 (1.797 нови)

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 97.766 (1186 нови)
 • Смртни случаи – 3.518 (16 нови)

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 2.344 (354 нови)
 • Смртни случаи – 72 (7 нови)

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 29.631 (2.416 нови)
 • Смртни случаи – 2.008 (131 нови)

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 60.834 (11.390 нови)
 • Смртни случаи – 813 (213 нови)

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 1.664 (389 нови)
 • Смртни случаи – 29 (3 нови)…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!