paraliza-na-licev-nerv-pri-avionski-let_image
Споделете со пријателите!

На што укажуваат симптоми кои се јавуваат за време на авионски лет и кои наликуваат на мозочен удар
Авионот само што ја достигнал неопходната надморската височина кога стјуардесите ги прашувале патниците дали има лекар на авионот. За среќа, имало, а веста била олеснувачка, со оглед на тоа што веруваа дека еден од патниците на авионот има мозочен удар – опасна состојба, што може да доведе до оштетување на мозокот, а понекогаш и смрт.

„Оваа состојба на уво при летање може да предизвика парализа на лицето без да биде мозочен удар.“

Но, како што докторот и професор по медицина Алан Ј. Хантер од универзитетот во Орегон споделил дека тој доброволно се пријавил за да му помогне на пациентот, чудните и тешки симптоми на човекот биле нешто поразлично. „Кога го видов патникот, увидов дека е млад и со убав изглед, но со целосна десна асиметрија на лицето“, пишува Хантер во ново објавениот извештај за случајот за неодамнешниот инцидент.

„Покрај асиметријата на лицето, брчките на челото од десната страна скоро и да не постоеле и не можел да го затвори десното око“.

Патникот објаснил дека неколку минути после полетувањето, за време на искачувањето на авионот, доживеал ненадејна главоболка од десната страна на главата, придружена со болка во ушите и чувство на притисок.

И покрај нејасниот говор, младиот човек беше целосно ментално буден и можеше да зборува, покажувајќи нормална физичка сила и координација. Тој му објаснил на Хантер дека нема тешка медицинска состојба, но се опоравил од настинка претходниот ден.

„При мозочен удар, авионот треба да слета за да се укаже медицинска помош на патникот.“

Ако било мозочен удар, авионот требало да слета, за да може патникот да добие итна медицинска помош. Но, симптомите на патникот – наречена парализа на Бел, чии причини честопати се нејасни – не бараа да се сврти авионот, заклучи Хантер. Што и да ја предизвикало оваа парализа на лицето што започнала брзо, тоа не било мозочен удар, сметал Хантер, туку нешто друго: нешто најверојатно поврзано со летот, а особено со полетувањето, што се поклопило со моментот кога започнале симптомите. „Се фокусирав на времето на настанот, што се поклопува и со горно респираторна инфекција на пациентот“, објаснува Хантер.

„Намалувањето на атмосферскиот притисок во кабината може да доведе до релативно зголемување на притисокот на средното уво од блокираната евстахиева туба, која се пренела на гранките на седмиот нерв, кои минуваат средно уво“.

На патникот му бил даден кислород и му биле дадени совети за да се намали притисокот во ушите, користејќи методи како прозевање, голтање и маневарот Валсалва. После 15 минути на примена на методите, тој изјавил дека се чувствува подобро и чувството на притисок во увото го снемало; неколку минути после тоа, се чинело дека сите негови симптоми ги нема.

Прочитајте:  Пробиотици при ушни инфекции

По слетувањето, Хантер ги истражувал чудните симптоми што ги доживеал човекот и открил дека има и други случаи во медицинската литература, вклучително и документиран случај на „авионска парализа“ опишан во извештај од 2018 година.

Идентификувани биле неколку случаи опишани како баротраума на лицето, меѓутоа најчесто, ваквите проблеми се јавуваат во околности што вклучуваат нуркање.

Состојбата се јавува при нуркачи и ретко при летање, за време на патувањето по копно на големи надморска височина, по одредени операции на средното уво и при некои структурни нарушувања на средното уво.

Според Хантер, баротраумата на лицето може да се случи кога атмосферскиот притисок се намалува – како што се случува во авионската кабина за време на полетувањето. Кога тоа се случи, се зголемува притисокот во средното уво, што доведува до она што се нарекува исхемична дисфункција на фацијалниот нерв (ака – неуропраксија).

Додека симптомите се сериозни и може да бидат вознемирувачки – не само затоа што наликуваат на мозочен удар – добра вест е дека едностраната парализа на лицето како оваа е само привремена, и може да се поправи со 15-30 минути вежби за ублажување на притисокот на средното уво и со дишење на воздухот збогатен со кислород.

 „Повеќето случаи се самоограничени, но ретко може да бидат упорни или повторливи“, пишува Хантер. “Профилакса се антихистаминици, деконгестанти или кортикостероиди може да го намалат мукозниот едем и секрети и да спречат повторливи епизоди.” Наодите се пријавени во аналите на внатрешната медицина.


Споделете со пријателите!