kako-se-odnesuvaat-horoskopskite-znaci-vo-epidemija_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Тестирани се вкупно 330 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2, од кои позитивни се 26 или 7,9% од тестираните. Потврдените случаи се од 7 градови, а најголем број од пријавените лице се со место на живеење во Куманово, Скопје и Тетово (Табела 1).

Табела 1. Дистрибуција на заболени од COVID-19 по град и општина, РС Македонија, 2020

Град Број на заболени Починати
Куманово 11
Скопје 4 2
Тетово 4
Прилеп 3 1
Велес 2 1
Кочани 1
Пробиштип 1
Вкупно 26 4

Најголем дел од регистрираните случаи, по 8, се на возраст од 50 – 59 години и над 60 години, а во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 13 женски и 13 машки лица.

Хоспитализирани се 7 лица, а останатите се на домашно лекување. Кај 11 лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Вкупно 9 лица имале контакт со веќе потврден случај на COVID-19 во државата, а регистрирано е едно лица кои имало историја на неодамнешно патување (во последни 14 дена).

По добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2, како оздравени се водат дополнителни 3 лица кои биле на домашно лекување.

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 12.04.2020, пријавени се вкупно 854 случаи на COVID-19 (I=41,3/100.000).

Според место на постојано живеење/ повремен престој, случаи на COVID-19 се регистрирани во 19 градови низ државата. Најголем дел од нив се регистрирани во Скопје и Куманово, додека највисок леталитет (со исклучок на странскиот државјанин од Кавадарци) се регистрира во Струга и Тетово.

Прочитајте:  Подгответе се за зимско патување со вашето дете

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 12.04.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 1.69.558 (85.679 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 105.952 ( 6.262 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 213

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 880.106 (40.849 нови)
 • Смртни случаи – 74.237 (3.672 нови)

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 120.116 (1.567 нови)
 • Смртни случаи – 4.058 (41 нови)

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 16.041 (1.880 нови)
 • Смртни случаи – 728 (111 нови)

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 95.945 (3.719 нови)
 • Смртни случаи – 4.943 (172 нови)

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 573.940 (37.276 нови)
 • Смртни случаи – 21.631 (2.237 нови)

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 9.728 (388 нови)
 • Смртни случаи – 444 (29 нови)…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!