misteriozna-bolest-se-rashiri-niz-kina-ushte-tri-drugi-aziski-zemji_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Пријавени се вкупно 15 нови случаи на COVID-19 од 5 градови. Најголем број од пријавените лице се со место на живеење во Куманово (Табела 1).

Табела 1. Дистрибуција на заболени од COVID-19 по град и општина, РС Македонија, 2020

Град Број на заболени Починати
Куманово 8
Скопје 4
Тетово 1 2
Струга 1
Штип 1
Кочани 1

Најголем дел од регистрираните случаи се на возраст од 50-59 години (n=9), а во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 9 женски и 6 машки лица.

Хоспитализирани се 3 лица, а останатите се на домашно лекување. Испишани се 5 оздравени лица по добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2 од КИБФС.

Кај 6 лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Вкупно 10 лица имале контакт со веќе потврден случај на COVID-19 во државата, а нема лица кои имаат историја на неодамнешно патување (во последни 14 дена).

Тестирани се вкупно 202 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2. Позитивни се 15 или 7,4% од тестираните.

Регистрирани се три смртни случаи од COVID-19 во текот на изминатите 24 часа. Се работи за пациенти од Тетово и Кочани. Едниот случај е со место на живеење во Тетово кој бил хоспитализиран во Заводот за рехабилитација и физикална терапија – Козле, а после препратен на КИБФС каде и починал во тек на ноќните часови на 05.04.2020. Коморбидитети: невромускуларно заболување и хипотироидизам, без историја на патување и контакти со заболени. Вториот случај е од Кочани, 40 годишен маж, хоспитализиран на КИБФС на 29.03.2020 каде и починал во тек на вчерашниот ден. Случајот е без регистрирани коморбидитети и без историја на патување и контакт со заболен. Третиот случај е со место на живеење во Тетово, 66 годишно лице од машки пол, потврден на 28.03.2020, а хоспитализиран на КИБФС на 29.03.2020 каде и починал. Лицето е без евидентирани пропратни коморбидитети и без историја на патување и контакти со позитивен случај.

Прочитајте:  Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2018/2019
за 42-та недела

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 05.04.2020, пријавени се вкупно 570 случаи на COVID-19 (I=27,5/100.000).

Според место на постојано живеење, случаи на COVID-19 се регистрирани во 18 градови: Скопје (n=239), Куманово (n=121), Дебар (n=49), Прилеп (n=33), Тетово (n=29), Струга (n=25), Штип (n=20), Кочани (n=14), Велес (n=10), Битола (n=6), Радовиш (n=4), Гевгелија (n=4), Гостивар (n=4), Охрид (n=3), Крива Паланка (n=3), Кавадарци (n=2), Струмица (n=2) и Крушево (n=2) (Картограм 1).

Највисока кумулативна инциденца на 100.000 жители се регистрира во Дебар со 176,5 заболени на 100.000 жители, во Куманово инциденцата на 100.000 жители е 84,8, додека инциденца над 30 на 100.000 жители е регистрирана во Скопје, Штип, Прилеп и Струга.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 05.04.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 1.133.758 (82.061 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 62.784 (5.798 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 210

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 621.407 (38.266 нови)
 • Смртни случаи – 46.416 (4.082 нови)

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 111.396 (034 нови)
 • Смртни случаи – 3.838 (29 нови)

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 7.816 (1.288 нови)
 • Смртни случаи – 302 (35 нови)

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 70.293 (4.328 нови)
 • Смртни случаи – 3.794 (201 нов)

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 315.714 (36.171 нов)
 • Смртни случаи – 8.187 (1.385 нови)

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 6.420 (974 нови)
 • Смртни случаи – 236 (66 нови)…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!