Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2015/2016 (до 25.10.2015)
Во текот на 43-та недела од 2015 година (19 – 25.10.2015), во Република Македонија од осум извештајни единици пријавени се 66 случаи на грип со инциденца од 3,2 на 100.000 жители, што не е значајно зголемување во однос на минатата недела (49). Бројот на пријавени лица оваа недела е помал за 36,5% споредено со 43 недела од минатата сезона кога беа регистрирани 104 случаи.

Како и претходната, во 43-та недела најголем број заболени (46) се пријавени во најголемата возрасната група од 15-64 години, додека најголема инциденца од 5,2/100.000 жители е регистриран кај лицата на возраст над 65 години.

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!