Смоквите се веќе на пазарите…
Сладолед без јајца, кој не е толку кремаст колку што го посакуваме, ама сепак вкусен. Со свежи смокви од пазар, идеална комбинација.
- 2 шољи млеко;
- 4 лажички нишесте;
- 1 1⁄4 шоља слатка павлака;
- 2⁄3 шоља шеќер;
- 3 лажици кремсир.
- ½ шоља слатко од зелени смокви, исецкани;
- ½ шоља тостирани ореви.
Помешајте 1⁄4 шоља млеко со нишестето, загрејте го останатото млеко со слатката павлака и шеќерот додека не зоврие, додајте го нишестето и мешајте додека смесата не се згусне. Сипете околу 1⁄4 шоља од жешкото млеко врз кремсирот, промешајте, па додајте го останатото млеко. Измешајте убаво и префрлете ја смесата во сад со капак и замрзнете ја.
Оревите може да ги тостирате во суво тавче на рингла. Може и да се потпечат кратко во рерна, само треба да се внимавате, многу бргу можат да загорат.
* рецептите со во целост преземени од ситно сецкано