sto-vsusnost-sodrzat-cigarite_image
Споделете со пријателите!

Освен никотин, луѓето не знаат што содржат цигарите, покажува едно истражување 
Многу луѓе би сакале да знаат какви хемикалии се наоѓаат во производите од тутун и чадот од цигарите, но не знаат ништо поконкретно за составот, освен дека содржат никотин – покажало најновото истражување. Од 7.000 хемикали кои го сочинуваат чадот од цигарите, 93% се многу отровни, според Центарот за истражување на рак на Универзитетот во Северна Каролина. Докторот Курт М. Рибизл, смета дека луѓето би имале многу повеќе мотивација да ги остават цигарите, доколку знаат, на пример, дека чадот од цигарите содржи арсен, кој предизвикува оштетување на срцето и формалдехидoт кој предизивкува рак на грлото.

Но што навистина содржи една цигара и нејзиниот чад?

 • Ацетон – кој се наоѓа во лакот за нокти;
 • Оцетна киселина – која се наоѓа во бојата за коса;
 • Амонијак – може да се најде во средствата за чистење на домот;
 • Арсен – може да се најде во отровот за глувци;
 • Бензен – во гумен цемент;
 • Кадмиум –  го има во киселините на батериите;
 • Јаглерод моноксид – го има во автомобилските издувни гасови;
 • Хексамин – го има во запаливите течности за скара;
 • Олово – се користи во батериите;
 • Нафталин – состојка во нафтата;
 • Метанол – главна компонента во ракетното гориво;
 • Никотинот – се користи како инсектицид;
 • Катран – се користи за поплочување патишта;
 • Толуен – се користи за производство на боја.

После овие информации, можеби повторно ќе размислите пред да ја запалите следната цигара. Пасивните пушачи исто така спаѓаат во ранливна категорија. Сите кои што имаат проблеми со крвниот притисок и висок холестерол, имаат голем ризик за развој на болести поврзани со срцето, при секое изложување на пасивно пушење.

Прочитајте:  Претставници на Американскиот совет на млади политички лидери во посета на „Алкалоид“

Споделете со пријателите!