shto-se-sluchuva-vo-teloto-ako-stanete-vegan_image
Споделете со пријателите!

Предности и опасности од јадење на само растителна храна
Веганскиот стил на јадење станува сè попопуларен. Многу луѓе претпочитаат да започнуваат да јадат само растителна храна од здравствени или морални причини. Веганската диета ја исклучува целата храна од животинско потекло – месо, јајца, млечни производи и какви било нивни деривати. Многу луѓе избираат да јадат на овој начин од етички, еколошки или здравствени причини.

Веганската исхрана има многу свои придобивки за организмот и здравјето, но има и некои ризици.

Една од најголемите грижи за веганите и оние кои размислуваат да се префрлат на растителна храна е местото каде што ќе добијат доволно протеини. Животинските и растителните протеини не се апсолутно заменливи. Тие имаат поинаква структура. Животинските протеини се апсорбираат многу подобро од човечкото тело – околу 90% од потрошените животински протеини се апсорбираат во исхраната, додека растителните протеини се апсорбираат со приближно 70%.

Ова не значи дека тие не се подеднакво важни за здравствените и клеточните функции. Постојат многу растителни извори на протеини кои се исклучително важни за организмот. Овие вклучуваат мешунки, овес, ореви и семиња, мешунки, кои се познати како еден од најдобрите растителни извори на протеини.

Што се случува во организмот ако станете веган?

Ако се префрлите на растителна храна, цревата ќе ви се заблагодариме. Растителната храна е најдобриот извор на влакна и корисни јаглехидрати кои им се потребни на цревните бактерии. Тие го негуваат микробиомот во цревата, со што се подобрува функцијата на пробиотските бактерии.

Можете да изгубите тежина

Контролата на телесната тежина зависи од многу фактори. Ако преминувате на веганска диета само за да изгубите тежина, не очекувајте тоа да се случи со волшебно стапче. Веганското јадење не значи само по себе слабеење. Можете дури и да добиете тежина ако претерате со количината храна и не ги земате предвид калориите и комбинациите помеѓу храната. Но, ако јадете умерено и вежбате секој ден веганската диета може да ви помогне да изгубите неколку вишок килограми. Можете да го подобрите кардиоваскуларното здравје.

Прочитајте:  Исхрана во август

Растителна диета која не вклучува храна од животинско потекло е многу богата со растителни влакна и ниска холестерол. Ова значи дека вашиот кардиоваскуларен ризик може да се намали. Може да доживеете губење на густината на коските, бидејќи месото и животинските производи се најдобри извори на калциум, витамин Д, цинк, витамин Б12 и железо, недостатокот на нив може да предизвика губење на коскената маса. Добра идеја е да се консултирате со специјалист кој ќе ве советува како правилно да го контролирате внесувањето на овие важни супстанции, како да ја прилагодите вашата исхрана и дали треба да земате додатоци.

Според д-р Шилпа Равела, гастроентеролог и доцент на Медицинскиот центар на универзитетот Колумбија која вели дека: „Овој феномен се должи на фактот дека веганизмот може да влијае сетилото за вкус, вашата состојба на кожата може да се влоши, доколку ги забележите промена тоа може да се должи на преминување на само растителна храна“.

Витаминот Б12 е неопходен за многу функции во организмот. Неопходен е за кардиоваскуларниот, нервниот систем, функцијата на мозокот, синтезата на црвените крвни клетки и работата на дигестивниот систем нивоа.


Споделете со пријателите!