Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2018/2019 (43-та недела, до 28.10.2018)
Во текот на 43-та недела од 2018 година (од 22.10.2017 – 28.10.2017), во Република Македонија пријавени се 14 (I=0,7/100.000) нови случаи на групни пријави за заболени од грип/ заболувања слични на грип. Во однос на регистрираните случаи во минатата недела (n=18) постои намалување од 22,2%.

Во споредба со бројот на регистрирани случаи во 43-та недела од минатата сезона (n=63), се бележи намалување од 77,8%.

Во оваа недела, пријавени се спорадични случаи од 7 извештајни единици: Тетово – 4, Дебар – 3, Струмица и Прилеп – по 2, Куманово, Кратово, Свети Николе – по 1.
Највисока инциденца се бележи во ПЕ Дебар – 10,8/100.000 жители, а најниска во ЦЈЗ Куманово (0,7/100.000)….

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!