promenete-go-nacinot-na-koj-gledate-na-zdravata-ishrana-video
Споделете со пријателите!

Дали некогаш сте се запрашале што е вклучено во процесот кој ги формира нездравите навики кога станува збор за нашата физичка благосостојба? Дали има нешто повеќе во приказната од едноставно посегање по она што го „преферираме“? Дали има вистина во тврдењето дека „здрави“ луѓе едноставно сакаат поздрава храна, додека другите луѓе едноставно сакаат нездрава храна?
На крајот излегува дека голем дел од храната која луѓето редовна ја консумираат, предизвикува зависност. Многу студии покажуваат дека шеќерот може да предизвика зависност подеднакво како и хероинот, но, многу родители едноставно не се свесни за тој факт. Иако, се разбира, сите родители го сакаат најдоброто за своите деца, тие често не се свесни за штетата што се предизвикува при изборот да ги хранат со одредени видови храна.

„Ако можете да го запрете овој непрекинат циклус, направете го тоа! Ова е само еден од многуте начини до го промените светот“

Кога во целата приказна ќе го вклучиме и фактот дека навиките во исхраната почнуваат да се развиваат на многу рана возраст добиваме поразителни факти. Ако исхраната на децата од рана возраст, се состои од храна богата со шеќери, натриум и процесирана храна, тогаш постои голема шанса дека навиките во исхраната стекнати во детството ќе ги следат во животот и како возрасни, а понатаму во животот истите навики ќе им ги пренесат на своите деца. Зошто да не се разбие овој циклус?

Следното видео моќно покажува што може да се случи кога сценариото на приказната е токму такво.

Како да ги натерате вашите деца да се хранат здраво?

Доколку можете, обидете се да ги намалите вештачките ароми, бои и шеќери, колку што е можно повеќе. Обидете се на вашите деца да им давате свежи сокови наместо да им купувате засладени сокови од продавница. Покажете им го на децата овошјето и зеленчукот што го користите во оброците. Децата кои биле вклучени во процесот на подготовка на нивните оброци и закуски, почесто сакале да ја јадат храната која тие помогнале да се зготви. Дајте им на различни видови храна за тие да изберат. Најважно е да ги учите преку сопствениот пример, доколку вие јадете здрава храна и уживате во неа и вашите деца ќе сакаат да го следат примерот! Објаснувајќи им од каде доаѓа храната може да им предизвика поголема возбуда и желба при јадење на истата.

Прочитајте:  Гастритисот се превенира со здравствената свест

Ако можете да го запрете овој непрекинат циклус, направете го тоа! Ова е само еден од многуте начини до го промените светот.


Споделете со пријателите!