pinerlii_image
Споделете со пријателите!

Рецепт за вкусни солени пинерлии со мирис од детството

Пинерлија, за некого значи благо, колаче направено од гриз и младо несолено сирење а за некого е солено, лепче полнето со сирење. Овој рецепт е за солени пинерлии, многу се вкусни и меки и одлични за појадок со јогурт или кисело млеко.

За тестото:

  • 1 кг брашно;
  • коцка свеж квасец, 40 гр;
  • 1 лажичка шеќер;
  • 2 лажички сол;
  • 500 мл млако млеко;
  • 100 гр путер. 

За филот:

  • 400 гр урда;
  • 2 јајца;
  • малку сол (ако урдата не е солена). 

Квасецот растворете го во пола шолја топло млеко заедно со шеќерот и една лажичка брашно и оставете го неколку минути. Брашното измешајте го со солта, млекото и квасецот, прво со дрвена лажица, а потоа измесете го тестото, со раце или со миксер за тесто, покријте го со крпа и оставете го да стои 15 минути.

За филот, измешајте ги урдата и јајцата и додадете сол ако треба.

Тестото исукајте го во правоаголник голем отприлика 40 x 50 cm и по целата површина рамномерно распоредете го филот. Исечете го тестото на 3 ленти по должина, од подолгата страна и секоја замотајте ја во долг ролат, а потоа секој ролат исечете го на парчиња од 6 -7 cm.
pinerlii_image1

Во мало тенџерче растопете го путерот (можете да користите и маст), па секое парче потопете го во путерот до пола пред да го ставите во тавчето за печење. Ако ви остане од филот, разматете го со малку млеко и прелијте го преку пинерлиите наредени во тавчето. Печете ги пинерлиите во загреана рерна на 200°C, околу 30 – 40 минути, додека убаво не се заруменат. 

Прочитајте:  Салата од потпечен леб со домати и козјо сирење

* рецептите со во целост преземени од ситно сецкано


Споделете со пријателите!