nedostatok-na-vitamin-d-e-edna-od-pricinite-za-multipleks-skleroza
Споделете со пријателите!

Дали е вистина дека луѓето кои страдаат од мултиплекс склероза им е потребно само малку сонце? 
Истражувачите на Универзитетот во Оксфорд – University of Oxford сметаат дека тоа е така. Во 2006 год. од страна на Американското медицинско здружение беше објавена студија за тоа дека високи дози на витаминот Д можат да го намалат ризикот од развој на мулиплекс склероза.

Сега и истражувачите од Универзитетот во Оксфорд ја потврдија претходната студија со нови докази.

Покрај тоа, се претпоставува дека недостаток на витамин Д влијае на тоа како нашето тело ќе се бори против инфекции.

Ова студија потврдува дека мултиплекс склерозата е предизвикана од неколку фактори, но е очигледна врската помеѓу оваа болест и недостаток на витамин Д.

Недостаток на витамин Д во развиените земји

Денес, феноменот на недостаток на витамин Д го гледаме насекаде во светот, особено во земјите во развој кои се наоѓаат на север.

Интересно е тоа што во овие држави процентот на заболени од мултиплекс склероза се многу повисоки.

На пример, во Шкотска стапката на болеста е најголема, додека мултиплекс склероза е речиси  непозната во Африка.

Сепак, дури и во сончевате области луѓето може да имаат недостаток на витамин Д ако не се изложуваат доволно на сонце.

Дали е навистина толку едноставно – треба само да се сончаме да се излечи оваа болест?

Истражувачите на Универзитетот во Оксфорд претпоставуваат дека сончањето најверојатно нема да ја излечи мултиплекс склероза, но тоа може да биде одлична мерка за превенција на болеста и да се спречи понатамошен развој.

Прочитајте:  [2 ДЕЛ] Биолошка и хранлива вредност на мастите и целулозата

Покрај тоа, со помош на витамин Д луѓето со мултиплекс склероза можат да го зајакнат имунолошки систем.

Во здраствените вести ретко се зборува за важноста на витаминот Д, но затоа многу се пишува за штетните ефекти на УВ зраците.

Но, кога 90% од населението страда од недостаток на витамин Д, дали тоа не претставува знак дека е време да се излеземе малку на сонце?

Некои интересни факти во врска со витаминот Д:

  • Бесплатен е: нашето тело го произведува од сончевите зраци;
  • 15 мин. сoнчање дневно е доволно за нашето здравје;
  • Да се добие доволно колчини витамин Д преку храна е скоро невозможно;
  • Кремите за сончање го спречуваат произведувањето на витаминот Д;
  • Од витаминот Д зависи апсорпцијата на калциум во организмот.

Ако патите од мултиплекс склероза почнете редовно да се изложувате на сонце.Тоа ќе го зајакне вашиот имунитет и ќе го спречи понатамошното влошување на болеста.

Тоа не значи дека морате со часови да седите на сонце, доволно е само 15-30 мин. наутро или навечер кога индексот на УВ зраците е најмал.


Споделете со пријателите!