Споделете со пријателите!

Министерството за здравство од декември, годинава, почнува со реализација на новите мерки за унапредување на здравјето на бремените жени и доенчиња
Од 1 декември ќе бидат ослободени од партиципација за сите прегледи, согласно антенаталното упатство, бремените жени кои се здравствено осигурани, што значи дека за сите услуги што треба да ги направат на секундарно ниво како лабораториски и микробиолошки прегледи и скрининзи за кои е потребна партиципација нема да плаќа ниту една бремена осигурена жена, информираше на прс-конференција д-р Јованка Костовска, државен советник во Министерството за здравство.

Сите здравствени установи во државата нема да наплаќаат партиципација, а за средствата за партиципација ќе се обраќаат до Министерството за здравство, кое ќе ги обезбеди од сопствен буџет…

Превземено од: Министерство за здравство на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!