mikoplazma-genitalium-nova-seksualno-prenosliva-bolest-za-koja-treba-da-bideme-svesni_image
Споделете со пријателите!

Оваа бактерија е позната над 30 години, но сега се потврди дека е сексуално пренослива и не предизвикува никакви симптоми. За среќа постои соодветен третман, но треба многу да се внимава
„Микоплазма гениталиум претставува сексуално пренослива инфекција, предизвикана од бактерија пронајдена во уринарниот тракт и гениталиите“
Во време кога се смета дека луѓето се потполно свесни за сите сексуално преносливи болести, предизвикани од вируси, габи и разновидни отпорни бактерии, што го напаѓаат човештвото, „нова“ сексуално пренослива болест, која е позната над триесет години, инфицира стотици луѓе во Велика Британија. Микоплазма гениталиум – МГ – Mycoplasma Genitalium претставува сексуално пренослива инфекција, предизвикана од бактерија пронајдена во уринарниот тракт и гениталиите кај човекот, уште во 1980-тите години. Таа напаѓа еден процент од лицата на возраст од 16 до 44 години и не предизвикува никакви симптоми.

Подоцнежните истражувања сугерираат дека таа може да биде пренесена и преку сексуалниот однос.

Како што пренесува The Telegraph, Интернационалниот зборник на епидемиологијата го објави истражувањето коешто ја следело болеста и ги собрало статистичките податоци од пријавените случаи. Истражувањето покажа дека лицата кои биле заразени со Микоплазма немале никакви симптоми претходниот месец. Исто така, се потврди дека ризикот од појава на инфекцијата бил поголем кај испитаниците кои имале повеќе од четири сексуални партнери претходната година.

Помеѓу симптомите кои ги имале испитаниците се: крвавењето после сексот и генитален секрет, болка во тестисите и карличниот дел. Долготрајни последици од оваа болест може да бидат карличната воспалителна болест – pelvic inflammatory disease, ектопичната бременост, па дури и неплодноста.

Д-р Нигел Фидел – Nigel Field од Public Health England изјави во студијата: „Студијата во собраните докази додава дека МГ предизвикува инфекција кај некои мажи и жени и студијата откри дека жените со МГ биле повеќе склони да бидат сведоци на крвавење после сексуалната активност. Како и да е над 90% од мажите и повеќе од половина од жените со МГ немале никакви симптоми. Тоа е така веројатно поради тоа што МГ не предизвикува болест кај сите индивидуи кај кои инфекцијата е детектирана. Лабораториските тестирања за МГ сè уште не се на широко достапни во Велика Британија“.

Прочитајте:  Уринарните инфекции се почести кај жените одколку кај мажите

Главниот автор на студијата д-р Пем Зоненберг – Pam Sonnenberg рече: „Овие откритија сугерираат дека само тестирањето на оние кои моментално имаат симптоми, би го пропуштило поголемиот дел од инфекциите. Како и да е, понатамошни испитувања се потребни за да се разберат клиничките импликации на инфекцијата и можните долготрајни компликации“.


Споделете со пријателите!