eksoderil-lek-komercijalen-tekst_image
Споделете со пријателите!

Современ и ефикасен пристап во третман на габичните инфекции на кожа и нокти
Габичните инфекции се чест здравствен проблем кој засега милиони луѓе ширум светот. Тие, во зависност од локализацијата можат да бидат површински и системски.2 Површинските габични инфекции ги зафаќаат кожата, ноктите и мукозните мембрани. Најчесто не се загрозувачки по животот, но сериозно влијаат на квалитетот на живот и неопходно е да бидат соодветно третирани.2

Третманот на габичните инфекции може да биде:2

 • локален односно апликација на антимикотик директно на инфицираната површина
 • системски или употреба на перорална терапија во облик на таблети, капсули и др.
 • комбиниран локално-системски

Секако дека локалната терапија е најприфатлива поради безбедноста и избегнувањето на системските несакани ефекти.2

Ексодерил спаѓа во групата на локални антимикотици и го има во 2 форми:1
eksoderil-lek-komercijalen-tekst_image1

Механизам на дејство1

Ексодерил е еден од ретките антимикотици кој има фунгистатско и фунгицидно дејство, што резултира со спречување на растот и размножувањето на габичните клетки. Покрај ова, Ексодерил има тројно дејство:1

 • Антигабично (ефикасен е против Trichophyton spp., Microsporon spp., Epidermophyton floccosum, квасни габички (Candida видови), мувли (Aspergilus видови) и други габи (пр. Sporothrix Schenckii);
 • Антибактериско (против разни Грам-позитивни и Грам-негативни микроорганизми кои често се појавуваат заедно со габичните инфекции);
 • Антиинфламаторно (доведува до брзо намалување на знаците на воспаление, особено чешање). 

Ексодерил 1% раствор претставува бистар раствор кој се користи кај возрасни за локално лекување на габични заболувања на стапалото, особено за габичните инфекции на ноктите (онихомикози).Ексодерил 1% раствор е наменет исклучиво за надворешна употреба и се нанесува еднаш дневно на исчистена и целосно исушена инфицирана површина. При онихомикозите се аплицира на зафатениот нокт помеѓу ноктот и месото.Растворот продира длабоко под ноктот во жариштето на габичната инфекција1. Кремот се аплицира еднаш дневно на исчистена и целосно исушена инфицирана кожа и на околниот предел и нежно треба да се протрие.

Ексодерил 1% крем се користи кај возрасни за локално лекување на следниве кожни инфекции1:

 • Габични инфекции на кожата и кожните набори што се препознаваат по црвенило, лупење и отекување или плускавци што чешаат;
 • Габични инфекции на стапалата (особено меѓу прстите и на табаните) и на дланките;
 • Кандидијаза на кожата (само како лек од втор избор кај возрасни).

Благодарение на локалниот третман се постигнуваат високи концентрации на антифунгалниот лек во кожата и ноктите со минимална појава на несакани ефекти.Неговата употреба ја намалува дозата и времетраењето на системската терапија на тој начин го намалува и трошоток и ризикот од несакани ефекти.Габичните инфекции особено оние на ноктите се тврдокорни и неопходен е подолготраен третман за целосно излекување1

 • Кај кожата 2-4 недели;
 • Кај ноктите, во зависност од зафатената површина потребни се неколку месеци, или сè додека повторно не израсне здрав нокт (во одредени случаи и до 1 година).

Дозирањето на кремот и на растворот е само еднаш дневно и се наменети за возраст над 18 години.1

Ексодерил продира длабоко и ги убива габичките.

Референци:

 1. Part from the registration dossier, Lek DOOEL, 2013
 2. Sergeev, Yu. V. Sergeev, V. Yu. Sergeev. New concepts in the pathogenesis, diagnosis, and treatment of onychomycosis, mycoses and onychomycoses.

lek-logo
Лек Скопје ДООЕЛ
Мк-Ексодерил-т-08/2016
Перо Наков бр.33, 1000 Скопје, Македонија
тел.: 02 / 2550 835 факс: 02 / 2551 484

* комерцијален текст


Споделете со пријателите!