dali-kornfleksot-e-tvojot-zdrav-izbor-za-pojadok_image
Споделете со пријателите!

„Корнфлексот не е добар избор за здрав појадок“ е само МИТ-откријте сега
Појадокот не треба да биде само обичен појадок – тој треба да има хранливи материи и витамини кои всушност додаваат вредност на вашето здравје, за подобар почеток на вашиот ден. Ништо подобро не може да се каже за „брз и лесен појадок“ како полна чинија со корнфлекс.

Колку често земате корнфлекс за појадок? Поради неговите бројни придобивки, луѓето треба да размислат да го ставаат корнфлексот почесто во своето мени за појадок.

Корнфлексот е измислен од Вил и Џон Келог по случаен пат. Џон Харви Келог во 1894 година сакал да направи храна која ќе биде здрава за пациентите од Санаториумот во Мичиган каде тој работел. Житариците за појадок веќе станале многу популарни меѓу пациентите, со доста позитивни коментари, и поради тоа тие решија да се прошири тој тренд и на пошироката популација. Нивниот рецепт бил патентиран во 1896 година. Потоа полека станал се попопуларен и на пазарот, дури и многу брендови почнале со нивно производство, а денес многу производители на безглутенска храна верно го следат тој тренд.

Житарките се високо обработен производ добиен од пченка кој содржи протеини, скроб и минерали. Улогата на житарките во избалансираната исхрана е препознаена уште пред многу години. Упатствата за исхрана наведуваат дека високата густина на хранливи материи во житарките за појадок (особено оние житарки со цело зрно и богати со житни влакна) ги прави важен извор на клучни хранливи материи. Освен обезбедувањето важен извор на витамини и минерали, житарките се исто така потенцијално важни извори на антиоксиданти и фитоестрогени и се еден од најважните извори на цели зрна.

Но, прашањето е дали овие се здрави или не?

До скоро немаше сеопфатни прегледи за нивните здравствени придобивки и постоеше некаква несигурност за нивните нутритивни заслуги поради загриженоста за количината на сол, шеќер или заситени масти кои ги содржат некои од тие производи.

Но многубројните студии кои се направени, доведуваат до заклучок дека одговорот корнфлексот е здрав избор за вас!

А тука се и некои од многуте нивни придобивки

Во 33 грама пченкарни снегулки има 0, 858 mg витамин Б2, 0, 667 mg витамин Б1, 4, 39 мг железо, 27, 85 г јаглени хидрати, 0, 198 мг витамин Б6, 211 мг Натриум, 1, 584 мг витамин Б3, 20 мг витамин B9, 2, 48 g протеини, 29 mg фосфор и 13 mg магнезиум!

Корнфлексот содржи тиамин

Тоа е добро за одржување на метаболизмот на јаглехидратите, производството на енергија и когнитивните функции. На тој начин се зголемува производството на енергија, како и церебралните функции.

Корнфлексот содржи лутеин

Прочитајте:  Гоџи бобинки: „супер храна“ од Хималаите

Лутеин е суштинска хранлива материја за здравјето на очите. Неверојатен, за зголемување на човековите когнитивни способности и меморија.

Комбинирајте го корнфлексот со млеко, за да го направите вашиот појадок уште похранлив. Протеините во млекото се важен витален елемент во општиот имунитет, ги регулира ензимите и хормоните, а исто така ја одржува структурата на црвените крвни клетки.

Неколку корисни совети за подобро комбинирање на вашиот здрав појадок

Основното правило: Прескокнете ги описите или здравствените тврдења што ги гледате на етикетите на производите. „Тоа е главното место каде што производителите го ставаат најголемиот дел од нивниот маркетинг“, вели Лори Занини, нутриционист и едукатор за дијабетес во Лос Анџелес. Нејзиниот совет: „Пронајдете го делот од етикетата каде што се наоѓаат фактите“. Откако ќе го прочитате десниот дел од кутијата, имајте ги на ум неколку од овие совети:

Идеално, одберете појадок што содржи помалку од 5 грама шеќер по порција. Прочитајте ја етикетата за да дознаете колку шеќер содржи производот. Житариците кои содржат најмалку 3 грама влакна по порција се оптимални. Јадењето доволно влакна може да има бројни придобивки за здравјето. Честа навика додека се јаде корнфлекс е дополнително да се додава шеќер или мед за подобрување на вкусот, што како долгорочна навика може да резултира со зголемување на телесната тежина. Житариците за појадок имаат тенденција да бидат крцкави и вкусни и може да биде многу лесно да се претера и со бројот на порции, а со тоа дефинитивно се консумираат големи количества на калории. Измерете ја количината на порцијата којашто ја јадете. Цел нека ви е порција која има 200 калории или помалку “, вели Кристен Смит, главен диететичар вклучен во Баријатриската програма во Атланта. Игнорирајте ги здравствените тврдења на предната страна од кутијата и проверете ја листата на состојки. Првите две или три состојки се најважни. Сепак, производителите на храна понекогаш можат да користат трикови за да ја сокријат количината на шеќер што се наоѓа во нивните производи. Ако шеќерот се наброи неколку пати под различни имиња, дури и ако тоа не е во првите три места, тогаш производот со голема веројатност има многу високо ниво на шеќер. Датумите втиснати во пакуваните јадења што се продаваат ја претставуваат проценката на производителот за тоа колку долго производот ќе остане со својот врвен квалитет, а добрата страна е дека житни култури се уште ќе бидат безбедни за консумираат по тој датум, дури и ако ја променат својата боја, текстура или вкус, се додека правилно се чуваат.

Појадокот е првиот оброк во денот кој е многу важен, а вие морате да го обезбедите само најдоброто!


Споделете со пријателите!