Споделете со пријателите!

Летото е веќе тука! Како што растат температурите, така поминуваме повеќе време надвор и поради тоа треба да се заштитиме.
Не заборавајте дека секојдневно мора да користите заштита од сонце. Фактор за заштита од сонце (Sun Protection Factor – SPF) е единица мерка за ефектот на заштита од сонцето што штити од УВБ – зраците. Тоа покажува колку време може да поминете на сонце кога го користите. Едноставната формула е: можете да поминете 10 минути на сонце без да изгорите, SPF 15 ќе ви овозможи да поминете 15 пати подолго, односно 150 минути. Но запомнете дека SPF само го забавува оштетувањето, а не го спречува!

Затоа нанесувајте редовно и носете лесна облека за да се заштитите.

Спречете ги дамките

Дали знаете дека дамките всушност се знаци на оштетување од сонце?

Дамките се формираат кога меланоцитите, кои се наоѓаат на клетките на кожата произведуваат премногу меланин. Овој пигмент природно ја штити кожата од УВ-зраци, бидејќи ја прави да потемнува. Заштитете се себеси и најблиските постојано нанесувајќи заштита од сонце, особено на деловите што се најсклони на дамки, како што се лицето, рамениците и рацете.

Колку многу е доволно?

Докажано е дека повеќето луѓе нанесуваат само 25-50% од препорачаното количество за заштита од сонце. Не бидете меѓу нив. Нанесете заштита од сонце на Вашето тело колку една мала чаша, 15 минути пред да излезете надвор. Не заборавајте да нанесете повторно по неколку часа, особено ако пливате или се потите…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!