kolku-dolgo-zashtituva-uv-faktorot-pri-sonchanje_image
Споделете со пријателите!

Употребата на заштитен фактор треба да стане секојдневна навика исто како четкање на забите
Сезоната на зголемено изложување на сонце е тука, а тоа значи дека ако не се заштитите адекватно може да ја оштетите ДНК на клетките на вашата кожа и да си направите предиспозиција за да развиете потенцијално смртоносна форма на рак на кожа.

Инциденцата на малигни меланоми варира од 3-5/100 000 годишно во медитеранските земји до 12-17/100 000 годишно во нордиските земји. Морталитетот е 2.4/100 000 годишно. Овие смртоносни случаи на рак се предизвикани од УВ зрачење или сончање.

Уживајте во летото на правилен начин.

За време на топлите летни месеци, кога УВ индексот се зголемува и сонцето станува посилно.

Заштитниот фактор за сончање е 100 проценти гарантиран само два часа откако ќе го нанесете.

Во моментите кога сте активни и уживате во сонцето, играте со топка на плажа, важно е повторно да нанесете.

За целосна заштита, користете најмалку SPF 30

Тоа е она што го сугерира Американската академија на дерматолози. Дејвид Лефел, автор на книгата за доживотна нега и грижа на кожата и шеф на дерматолошка хирургија на Медицинскиот факултет во Јеил,  потврдува дека 96% од штетните UVB зраци предизвикуваат изгореници, без разлика каде се наоѓате. Затоа е битно да се корити и носи заштитен фактор секаде со себе. Кога би се запрашале дали да го нанесувате на секој два часа кога не сте на плажа, одговорот ќе биде негативен, но секако е битно да го правите тоа барем два пати дневно за да се заштитите себе си и својата кожа. Според Професор Лефел, употребата на заштитен фактор треба да стане секојдневна навика исто како четкање на забите. Целта е да добиеме долгорочни придобивки во поглед на заштита и превенција на ракот на кожа и заштитата од стареење.

Прочитајте:  Што му се случува на телото кога е под дејство на алкохол

Жените треба да посветат дополнително внимание на „V“ зоната на градите, додека мажите треба да внимаваат на нивната глава особено оние кои ја имаат изгубено косата. Ова е препорачливо бидејќи има доста случаеви со рак на скалпот а најчестата причина е изложеноста на сонце на голиот скалп.

Се разбира дека има многу научни истражувања кои сугерираат дека малку сонце на редовна основа води кон здравствени бенефити но тоа не треба да биде направено на начин кој ќе води до зголемување на ризикот од карцином на кожа.


Споделете со пријателите!