Исхрана и суплементација за време на реконвалесценција
Споделете со пријателите!

Додатоци во исхраната за време на реконвалесценција
Реконвалесценцијата е време на опоравок и регенерација на телото по сериозна болест, повреда, или операција. Вообичаено, во ова време се препорачува неколкудневен одмор, потоа соодветна физичка активност, откажување од цигари, алкохол и кофеин, како и исхрана, лекови и суплементи по препорака на лекар. Во некои случаи, вклучувањето на соодветен специјалист, како што е физиотерапевт, диететичар или психолог, е неопходно за време на закрепнувањето.
Човечкото тело има изненадувачка способност да се опорави по некоја болест или повреда, под претпоставка дека му ги обезбедуваме соодветните услови за тоа. Илјадници хемиски и биолошки реакции се случуваат во нашето тело за да можеме да се опоравиме. Кога ќе се повредиме, белите крвни клетки итаат кон местото за да спречат инфекција. Макрофагите го уништуваат мртвото ткиво и помагаат да се контролира воспалението. Ако скршиме коска, коскените клетки наречени остеобласти почнуваат да работат за да ги спојат оштетените рабови. А оштетувањата на клетките предизвикани од болести – или тешки терапии, за рак, хепатитис и други болести – се поправаат од истите микроскопски помошници. Треба да се има во предвид дека ретко реконвалесценцијата е пријатна активност, Многу операции – особено оние поврзани со локомоторниот систем – како дел од реконвалесценцијата бараат долга, систематска рехабилитација под надзор на специјалист за да му се овозможи на пациентот целосно да закрепне.

Исхрана за време на реконвалесценција

Покрај одморот, многу е важно да се јаде здрава, лесно сварлива храна, богата со свежо овошје и зеленчук или варени производи полни со протеини (на пр. риба или бело месо), а не заборавајте и на интензивна хидратација (вода + орс). Многу специјалисти препорачуваат нивните пациенти да јадат пет пати на ден: три мали до средни оброци и две хранливи закуски. Ова помага да се спречат сериозни падови на нивото на шеќер во крвта што може да предизвика замор.

„Во случај на болест, операција или повреда одредени витамини, минерали и ензими можат да ни помогнат побрзо да се опоравиме.“

Вистински избор на јаглехидрати се јаткастите плодови, семките, мешунките и интегралните житарки бидејќи се разградуваат побавно од едноставните јаглехидрати како што се шеќерот и белиот леб. Колку е побавно разградувањето на јаглехидратите, толку е помала веројатноста дека ќе има скок на шеќерот во крвта. Бидејќи овие пикови на ниво на шеќер во крвта можат да предизвикаат воспаление и да доведат до оштетување на клеточно ниво, тие секогаш треба да се избегнуваат, но особено за време на закрепнувањето.
Соодветен внес на протеини е апсолутно суштински за оптимално заздравување. Протеините се клучен градбен елемент за поправка на клетките, кој исто така обезбедува и енергија. Севкупно, добра идеја е да се добијат околу 15 до 20 проценти од калориите од протеини, иако овие вредности може да бидат повисоки во услови на тренинг и реконвалесценција. При тоа важно е да се внесуваат и растителни и животински протеини. Покрај својствата за изградба на клетките, растителните протеини обезбедуваат фитохемикалии (кои можат да помогнат во заздравувањето) и растителни влакна.
Јадењето најмалку пет видови овошје и зеленчук секој ден е една од најдобрите работи што можете да ги направите за вашето тело. Разновидното овошје и зеленчук обезбедува извонреден избор на лековити хранливи материи, вклучувајќи големи количини на витамини и минерали кои можат да го поттикнат физичкото закрепнување. По правило, темното овошје и зеленчук е побогато од светлото со фитохемикалии и антиоксиданси.

Прочитајте:  Како да ја превенираме БХП и да ги ублажиме нејзините симптоми
Додатоци во исхраната за време на реконвалесценција

Во случај на болест, операција или повреда одредени витамини, минерали и ензими можат да ни помогнат побрзо да се опоравиме. На пример, на кожата и на коските им е потребен витамин А за побрза регенерација. Витаминот Ц е клучен за формирање на колаген, главниот протеин во нашето сврзно ткиво. Витаминот Ц помага за заздравување на раните, зајакнување на крвните садови и спречување на инфекции. Бромелаин, ензимска смеса која се наоѓа во свежиот ананас, го намалува отокот, модринките и болката и го подобрува времето на заздравување по повреда или операција. Ликопените се особено моќни антиоксиданси кои го зајакнуваат имунолошкиот систем и се добри за машкото здравје.

Доколку користите антибиотици се препорачува и конзумирање на пробиотски додатоци, кои позитивно ќе влијаат на заштитата на природната цревна флора, ќе го поддржат дигестивниот процес и функционирањето на дигестивниот систем. За да се зајакне телото по некоја болест и да се спречи друга, важно е да се одржува добра хигиена на спиење за да се намали стресот поврзан со непријатните заболувања. Хормонот мелатонин е клучен за мирен сон. Се верува дека овој хормон го зајакнува имунолошкиот систем и помага во поправање на оштетената ДНК. Може дури и да игра улога во спречувањето на некои форми на рак.

Физичка активност за време на реконвалесценција

Физичката активност има позитивен ефект врз она што е познато како хемостаза: како хемикалиите во крвта се поврзуваат и функционираат заедно. Вежбањето го подобрува и заздравувањето на мускулите, коските, тетивите и лигаментите. На пример, физичката активност го стимулира формирањето на колаген, помагајќи за правилно заздравување на оштетените ткива. Покрај тоа, се чини дека го намалува формирањето на прекумерно ткиво со лузни, познато како фиброза. Вежбањето едноставно ни помага да заздравиме побрзо и поквалитетно.


Споделете со пријателите!