оваа торта не е обична чоколадна торта. Во неа нема ни млеко, ни јајца, ни масло, ни шеќер, а нема ни глутен бидејќи е направена со брашно од наут и овес. Многу е вкусна и слатка и супер оди со резанчиња портокал.
- 2 лажици мелено ленено семе + 6 лажици вода;
- 1 шоља брашно од наут;
- 1 шоља брашно од (безглутенски) овес;
- ½ шоља какао;
- 1 лажиче сода бикарбона;
- 1 лажиче прашок за пециво;
- 1 шоља пасирани урми*;
- 1 шоља сок од портокал;
- 1 – 2 лажици џем од кајсии или праски (а уште поубаво, мармалад од портокали).
- 1 шоља пасирани урми*;
- 2 полни лажици какао;
- 4 – 5 лажици сок од портокал.
* за 2 шољи пасирани урми доволна е една кутија меки урми од 800 gr. исчистете ги урмите од семки и изблендирајте ги во сецко со 6 лажици вода (додадете повеќе вода ако е смесата сува и многу се лепи).
Помешајте го меленото ленено семе со водата и оставете го на страна. Во вангла измешајте ги сувите состојки за тестото: брашната, какаото, сода бикарбоната и прашокот за пециво.
Додадете ги во ванглата другите состојки: лененото семе со вода, пасираните урми, сокот од портокал и џемот од праски. Изматете сé убаво, да нема грутки, па истурете го тестото во подмачкано тавче со пречник од 22 cm. Тавчето може да го подмачкате со кокосово масло.
Ставете ја тортата да се пече во загреана рерна на 180°C, околу 10 минути, а потоа намалете ја температурата на 150°C и печете ја уште 15 – 25 минути. проверете со боцкање со чепкалка во средината, и дури и ако чепкалката не излезе целосно сува, извадете ја тортата, подобро е да биде малку недопечена, отколку препечена и сува. Оставете ја тортата целосно да се олади пред да ја премачкате.
За преливот само измешајте ги пасираните урми со какао и додајте сок од портокал додека не добиете добра густина за мачкање, па премачкајте ја тортата.
* рецептите со во целост превземени од ситно сецкано