treba-li-da-gi-zememe-vo-predvid-nutritivnite-vkusovi-na-decata_image
Споделете со пријателите!

Разнообразувајте ја вашата храна што е можно подолго и дајте му време на времето, бидејќи детето постепено ќе сака да стори сé како вас.
Да, добро е малите да пробаат сè, но ова не е задолжителен принцип. Родителите се постојано под притисок на лекарите и медиумите, според кои детето треба да јаде сè, а особено овошје и зеленчук – и тоа по 5 на ден.

Се разбира, ние мора да ги следиме правилата на исхраната кои  докажано носат придобивки за правилниот развој и здравјето на детето. Но, најважно е да јадете разновидна и урамнотежена исхрана, што е можно без да пробате сè.

Вкусот е генетски програмиран

И возрасните и децата имаат преференции на вкус. Секој е роден да сака слатки и да не сака горчливи храни. Надвор од оваа заедничка карактеристика, истражувачите откриле дека луѓето се разликуваат по вкусот на јадење.

Меѓу децата, има и такви кои се родени со претпочитање на тестенини, пилешко, јогурт и слична неутрална храна, додека други имаат силна привлечност кон зачините и силните вкусови. Во втората група се оние кои јадат сè. Иако повеќето деца се наоѓаат меѓу двете крајности, добро е родителите да ги земат во предвид нивните индивидуални преференции. Личниот развој на детето го одредува неговиот став кон храната во различни возрасти.

Помеѓу 1 и 2 години, тоа сака да каже „не“ на сè, вклучително и на храната.

До 6-годишна возраст, тоа е многу селективно и после оваа возраст се „отвора“ за нови сензации за вкус. Конфликтот меѓу децата кои не сакаат да јадат зеленчук и родителите кои не попуштаат може да биде исцрпувачки и залуден. Покрај тоа, инсистирајќи да јадат боранија, ние создаваме во нив не само непријателство кон оваа храна, туку и ментален отпор.

Присилата го блокира однесувањето на детето.

Треба да сфатиме дека секоја нова работа што ќе му дојде на нашето дете го става во неволја. Треба да се навикне на одредена храна, нејзиниот вкус, мирис, текстура. Оставете го да  го најде својот сопствен ритам. Што се однесува до зеленчукот и овошјето, по едена намирница е доволно за мало дете. Разнообразувајте ја вашата храна што е можно подолго и дајте му време на времето, бидејќи детето постепено ќе сака да стори сé како вас. Не прескокнувајте ги фазите на неговиот природен интерес за храна – од цуцла со млеко до грубо сецкано овошје и од прсти до лажица.

За да се навикне на храната, детето треба да го почувствува тоа со прстите, јазикот и забите, да најде во него забава и задоволство.

Разновидноста доаѓа постепено

Истражувачите забележале кај мајмуните дека бебето никогаш не јаде храна пред да види дека и нејзината мајка ја јаде. Кај луѓето, исто така, постои слична имитација, затоа е многу важно во семејството да консумираат различни производи.

На детето треба да му се понудат овошје и зеленчук во сите можни форми се додека не стане јасно што најмногу сака.


Споделете со пријателите!