fregoliev-sindrom_image
Споделете со пријателите!

Најчеста причина за појава на овој синдром е трауматска повреда на главата
Фреголиев синдром, исто така познат и како заблуда за двојниците, претставува ретко нарушување, кога личноста е во заблуда дека различни луѓе се всушност една иста личност која го менува изгледот. Синдромот е од параноична природа и заболениот верува дека го гонат луѓе коишто го менуваат својот изглед. Заболените од овој синдром, исто така, може погрешно да ги перцепираат местата, предметите и случувањата.

Синдромот своето име го добива по италијански глумец Леополд Фреголи, познат по тоа што за време на изведувањето на претставите, многу брзо го менувал изгледот.

Најчеста причина за појава на овој синдром е трауматска повреда на главата, а најчести симптоми се: илузија, нарушување на визуелната меморија, непрепознавање на себеси и околината, халуцинации, епилептични напади, агресивно однесување.

Првиот забележан случај, опишан во весниците, е од 1927 година, кога една жена од Лондон мислела дека ја гонат двајца глумци коишто личеле на луѓето што ги познавала.


Споделете со пријателите!