elektronska-cigara-zavist_1
Споделете со пријателите!

Сепак никотинот е никотин…
Електронските цигари можеби и можат да помогнат при одвикнувањето од пушење, но  може да доведат и до зависност од никотин кај младите, соопштија здравствените власти во САД.

“Електронската цигара е модерно средство за да им помогне на пушачите кои не успеваат да се откажат од цигарите”, посочува Вилсон Комптон, заменик-директор на Американскиот институт за зависности.

“Употребата на електронски цигари репродуцира одредени дејствија кои можат да бидат корисни за престанување со пушење”, рече Комптон. Сепак, овие цигари кај младите луѓе кои претходно не пушеле може да се развиат и зависност од никотин.

“Тоа е загрижувачки бидејќи електронска цигара е единствен начин да се проба никотин, покрај конвенционалните цигари, кој пак го отвора патот за пушење цигари”, рече Комптон.

Научниците изјавија дека “подобро е младите луѓе кои, за жал, навистина сакаат да пушат, да користи електронска цигара, бидејќи истата сепак е помалку опасна.”


Споделете со пријателите!