prevencija-na-besnilo-kaj-lugeto_image
Споделете со пријателите!

28ми септември е Светски ден за борба против беснилото.

Датата е одбрана во чест на годишнината од смртта на Луј Пастер, француски хемичар и микробиолог, кој ја развил првата вакцина против беснило.

Беснилото е болест која 100% може да се спречи, но сепак предизвикува десетици илјади смртни случаи годишно, највеќе во Азија и Африка. 99% од случаите на беснило кај луѓето се предизвикани од гризнување од куче.

Затоа ако имате куче, вакцинирајте го, може да се спречи пренесувањето на беснилото и да спасиме многу животи.

broshura-za-besnilo-mk_str_1 broshura-za-besnilo-mk_str_2

http://besnilo.gov.mk

 


Споделете со пријателите!