neshta-koi-treba-da-gi-znaete-dokolku-ve-napadne-kuche_image
Споделете со пријателите!

Секој знае дека кучето е најдобриот пријател на човекот, но тоа не е секогаш пријателски настроено.
Секој знае дека кучето е најдобриот пријател на човекот, но тоа не е секогаш пријателски настроено. Пред сè, има животински инстинкти, па дури и најпријателски расположеното куче може да нападне ако нешто тргне наопаку. За да ги спречите последиците од ваква ситуација, треба да следете некои основни правила.

Ако кучето е агресивно, но не напаѓа

Говорот на телото на кучето може многу да ни каже. Ако неговите уши се прилепени цврсто кон назад и изгледа како тоа да рже, подобро е да се држите настрана и да се движите што е можно повеќе за да го спречите нападот. Но, што да направите ако се случи? Не обидувајте се да го смирите нити да си играте со него. Животните различно ја гледаат насмевката од луѓето. За човекот тоа значи радост, но за кучето – да ги истакнеш забите може да значи и предизвик.

Не користете прачка користете спреј пред кучето, ова може да предизвика негова агресија.

Избегнувајте директен контакт со очите и игнорирајте го животното. На крајот на краиштата, може да престане да обрнува внимание на вас, и може да се смирите. Или, едноставно, колку повеќе ќе ја покажувате грижата мафтајќи ги рацете, толку е поголема веројатноста дека кучето ќе ве нападне. Ако некој е наоколу, побарајте помош. Но направете го тоа дискретно без да го подигнете гласот. Не користете прачка користете спреј пред кучето, ова може да предизвика негова агресија. Дури и пријателско куче нема да биде среќно ако почнете да ви ги мавтате рацете и да фрлате стапови. Полека се повлече, но не го сврти грбот на животното. Подобро да се извлечеш од него за да ја видиш неговата реакција. Не обидувај се да бегаш. Ќе те брка и нема да можеш да избегаш.

Ако кучето нападне

„Фрлете ја чанта или ранецот на страната за да го расеете животното, може да го нападне објектот, а вие да избегате.“

Животното секогаш напаѓа од некоја причина, но ова не е секогаш очигледно. Во принцип, кучето напаѓа ако е гладно или ја штити својата мала или терестријална територија. Ако, и покрај сите дејства споменати погоре, сеуште може да нападне, треба да се сетите на следниве правила: Не викајте му на кучето, дури и ако не знаете што друго да направите. Плачот може да го направи агресивно. Ако имате ултразвучен уред за заштита од кучиња, користете го. Може да го исплаши животното. Ако кучето веќе напаѓа, обидете се да ја покриете главата со вашата јакна или џемпер кога ќе се приближи. Потоа „ставете“ објект како што е клупа или поштенско сандаче помеѓу вас и него или дури и дрво. Кучето нема да ве следи таму. Фрлете ја сопствената чанта или ранецот на страната за да го расеете животното. Може да го нападне објектот, а вие за тоа време ќе избегате. Исто така, би било убаво доколку имате некоја храна со вас како колбаси или месо. Можеби тоа е сè што кучето го сакало од вас. Покријте го вратот со рацете. Вратот е многу ранлив дел од човечкото тело, бидејќи има многу вени и артерии.

Прочитајте:  Моларна бременост

Ако треба да бидете каснати, најбезбедно место за целта е грбот и подлактиците. Ако сте каснати, потрудете се да одолеете на природниот инстинкт да се извлечете од гризањето. Доколку се обидувате да се одтргнете може да ја влошите ситуацијата и да ви биде откинатодел од местото каде сте гризнати. Наместо тоа, обидете се да го погодите кучето во носот или очите. Специјалисти за кучиња исто така препорачуваат да ги фатите задните нозе на животното и да ги подигнете од земја.Користете ја вашата тежина за да го притиснете вашето куче на земја со лактите или колената. Животното може да нападне, но не да се бори. Овие дејства ви овозможуваат да го намалите додека не пристигне помошта. Понекогаш може да се случи да бидете нападнати од глутница. Основните правила на дејствување во овој случај треба да бидат исти како оние споменати погоре, но не дозволувајте животните да ве опкружуваат. Обидете се да стоите со грбот кон ѕидот, но не трчајте, бидејќи тие можат да ве бркаат. Што да направите кога веќе сте каснати?

Ако сте биле каснати, веднаш треба да се грижите за раната. Направете го следново:

Измијте ја раната со вода и сапун и дезинфицирајте со алкохол. Независно дали сте каснат од бездомник или домашно куче, треба веднаш да отидете во болница. Таму можат да го направат потребното истражување. Потоа треба да се вакцинирате против беснило. Спротивно на општото верување, нема да добиете 20-30 инјекции, туку само 6. Тие се стават во стомакот или рамото. Според статистичките податоци, луѓето се заразени со беснило во 99% од случаите. Првите симптоми на болеста се појавуваат по 30-50 дена од каснување. Треба да се вакцинирате во рок од 2 недели. Инаку, последиците може да бидат фатални. Не постои лек за беснило, само превентивни мерки. Вирусот за беснило се пренесува не само со каснување туку и со други средства. Понекогаш само неколку капки плунка на болно животно на кожата или мукозната мембрана можат да доведат до инфекција. Грижете се за вашето здравје и избегнувајте ја свесно секоја прилика за контакт со улични кучиња.


Споделете со пријателите!