koskeni-graftovi
Споделете со пријателите!

Процедурата на графтирање на коската значи поставување на материјал во области каде недостасува коска
За време на нормалните регенеративни циклуси на телото, клетки од крвта специјализирани за таа намена континуирано навлегуваат во ткивата да ги одстранат оштетените клетки со цел да ги заменат со нови, здрави клетки.

Процедурите за графтирање на коска значат поставување на материјал во области каде недостасува коска, кој што овозможува влез на овие клетки и започнување на регенеративните процеси да започнат, со што се создава нова коска. Со текот на времето материјалот за графтирање ќе биде ремоделиран и искористен за создавање на сопствена коска од споменатите биолошки процеси на телото.

mineross_x_particulateВо модерната имплантологија, преовладува парадигмата дека имплантот треба да се постави точно таму каде што му е местото (Биолошки и Механички), а не таму каде што има доволно коска. Од таму графтирањето претставува една од најважните фази во процесот на поставување на денталните импланти. Секогаш прашајте го вашиот стоматолог дали е потребно графтирање и со каков материјал ќе се врши истото.

Пред:
bone grafting_before

Пресек на коска каде што е евидентна поради загуба на заб. Не постои доволно коскено ткиво за да се постави имплант.

 

 

За време на зараснувањето:

bone grafting_during healingКлетките од телото мигрираат во графтниот материјал и го ремоделираат во нова коска. Со текот на времето автогената коска ќе се ремоделира за да го замени материјалот за графитарање.

 

 

Потоа:
bone grafting_afterОбновената коска овозможува доволно простор за поставување на дентален имплант за да се замени изгубениот заб.

 

 

 

 

Прочитајте:  Сезонски стомачни зaболувања во летниот период

Какви материјали за графтирање постојат

Материјалите за коскено графтирање доаѓаат од различни извори:

  • Автографти – претставуваат клетки од телото од пациентот кои се земени од простор на здраво коскено ткиво.
  • Алографти – од човечко потекло. Се земаат клетки од коска од хумано потекло.
  • Ксенографти – од животинско потекло. Се земаат коскени клетки од коска од животинско потекло.
  • Синтетски – Вештачки материјали кои имитираат коскен состав. Корали или други минерали.

Денес водечки алографт и ксенографт материјали според клинички испитувања се AlloDerm и MinerOSS X на светскиот лидер BioHorizons.

VESICA Дооел
Овластен и регистриран дистрибутер за Македонија, Албанија и Косово

vesica_komercijalen_text

Скопје, Р. Македонија
+389 2 615600; +389 70 377720
info@vesica.mk
www.implanti.mk 
www.facebook.com/vesica.mk

* комерцијален текст


Споделете со пријателите!