Бомбици од урми, зрна какао, лешници и зачини
Неверојатни бомбици од урми, зрна какао, лешници и зачини, кои што може да ги направите во секое време. Освен тоа што имаат многу интересен вкус – благи се од урмите, а малку лутки од црвениот пипер – немаат никаков додаден шеќер, масло, јајца, млеко, вегански се и без глутен. Освен тоа и сирови. Според овој рецепт, излегуваат околу 24 бомбици.- 200 г лешници
- 4 лажици сирови зрна какао (или какао во прав);
- 15-тина меки урми;
- 2 лажици ликер од кафе;
- околу ½ лажиче лут црвен пипер;
- околу ¼ лажиче мускатно оревче какао за валкање.
Обидете се да најдете меки урми. Ако не се меки, ставете ги да отстојат во топла вода да омекнат. Исчистете ги зрната какао и сомелете ги во мелница за кафе. Лешниците сомелете ги во сецко, па додајте ги сите други состојки во сецкото и измешајте сé да се добие еднолична смеса. Ставете ја смесата во замрзнувач околу 15 минути. Потоа правете топчиња од неа и валкајте ги во какао. Бомбиците чувајте ги во фрижидер или во замрзнувач.
* рецептите со во целост преземени од ситно сецкано