sindrom-na-tinejdjerski-palec_image
Споделете со пријателите!

Синдромот исто така се нарекува и „Блекбери палец“, неологизам кој укажува на т.н. повреда на повторувачки притисок
Синдромот на тинејџерски палец всушност има официјален назив на француски и се вика синдром Де Kуервен (De Quervain). Познат е со повеќе имиња: синдром на тинејџерски палец, мајчински палец, гејмерски палец и претставува воспалување на тетивите коишто го контролираат движењето на палецот. Синдромот исто така се нарекува и „Блекбери палец“, неологизам кој укажува на т.н. повреда на повторувачки притисок (repetitive strain injury) заради постојаното користење на мобилните телефони. Оттаму е и слободната описна интерпретација на францускиот назив De Quervain како „тинејџерски палец“, заради навиката на тинејџерите коишто се постојано на своите телефони пишувајќи пораки со палците.

Симптомите се болка во зглобот, грчеви, зголемена чувствителност, повремено чувство на печење во раката, оток од страната на палецот на рачниот зглоб. Болката се зголемува при движење на палецот и зглобот.

Досега објавените синдроми


Споделете со пријателите!