Споделете со пријателите!

За прв пат во Р Македонија во Клиничката болница „Аџибадем Систина“ е поставен стент на аневризма (поточно трауматска трансекција) на торакална аорта преку ендоваскуларен пристап
Со изведување на оваа интервенција, од проф. Д-р Салис Таџер, кардиоваскуларниот центар во „Аџибадем Систина“ стана дел од референтните медицински центри, кадешто оваа интервенција се изведува рутински.

Предности на TEVAR во однос на класичната хирургија

Интервенцијата TEVAR (ендоваскуларна реконструкција на аорта) е понов пристап во решавање на аневризма на торакална аорта за разлика од конвенционалната хирургија. Според досегашните искуства, со оваа интервенција смртноста е значително пониска, а компликациите се и до 5 пати помали во споредба со класичната хирургија, каде пристапот до торакалната аорта е преку голем рез на левата страна на градниот кош…

Превземено од: Аџибадем Систина

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!