Експеритите тврдат дека надворешните влијанија се многу важни за количината на храна којашто ја внесуваме
Чинот на јадење е мултисензорно искуство и е поважно отколку што мислиме дека е – е ставот на професорот од Оксфорд , психологот Чарлс Спенс (Charles Spence). Ако го сведеме јадењето само на вкус или на нутритивна вредност, многу губиме, односно пропуштаме во целиот процес. Овој експерт истакнува дека многу нешта се важни кога јадеме и дека не е важно само колку јадеме, туку и пропратните детали како избор на чинија, дали гледаме телевизија дури јадеме, дали е бучно, итн.Доколку јадеме во голема чинија, ќе изедеме и до 40 проценти повеќе храна, потврдува едно истражување на кое Спенсер с е надоврзува. Тој исто така смета дека бојата на чинијата многу влијае на нашите прехрамбени навики. Оние коишто користат црвени чинии повеќе се заинтересирани за она што го јадат, а оние коишто јадат од бели чинии јадат помалку шеќер.
Најлесни трикови за да го „излажеме“ апетитот се: пиење од висока чаша, да не се гледа во телефон, компјутер или телевизор додека се јаде, да се џвака темелно, да не се јаде директно од кутија, пакување, тегла.