trgovski-centar-koj-prodava-samo-reciklirani-proizvodi_image
Споделете со пријателите!

Во Шведска се отвори трговски центар кој продава исклучиво рециклирани производи
До неодамна, трговски центар и екологија не беа поими коишто би можеле да се стават во ист контекст, но Шведска ова полека го менува. Во Шведска се изгради еден малку поинаков трговски центар кој се грижи за животната средина. Во овој трговски центар се продаваат производи исклучиво од рециклирани материјали, тука може да се донираат предмети што веќе не се користат и да се купат нови рециклирани предмети. Во трговскиот центар има 14 различни продавници, ресторан, простории за конференции и изложби, како и училиште за рециклирање.

Рециклирањето е важна компонента на современото намалување на отпадот и иако оваа свест (барем кај нас) е повеќе на индивидуално отколку на колективно ниво, Шведска со своите мерки за заштита на животната средина укажува на тоа дека сè се може, доколку се има колективна свест за екологија. Менаџерите на центарот истакнуваат дека нивниот потрошувач се чувствува гордо, бидејќи направил нешто корисно за својата животна средина.


Споделете со пријателите!