Споделете со пријателите!

Институтот за јавно здравје на Република Македонија сподели интересни совети врзани за децата и нивната безбедност, а за која најмногу треба да се грижат родителите. Во прилог на текстов се дел од советите а останатите можете да ги прочитате на веб страната на ИЈЗРМ преку линкот подолу.

Пат

 • Научете како да го користите безбедносното детско седиште правилно;
 • Научете ги вашите деца да возат велосипед на десната страна од патот во сообраќај, и да користат соодветни сигнали со рака;
 • Проверете дали вашето дете има кацига, и преземете ги безбедносните мерки дали му е соодветна и правилно ставена;
 • Ставете светла или рефлектирачка опрема на велосипед…

Игра

 • Осигурајте се дека вашиот млад спортист има шише со вода на вежби и игри. На секои 20 минути игра, млад спортист треба да пие околу 10 голтки вода;
 • Научете ги знаците и симптомите на потрес на мозокот и поттикнувајте ги спортистите да зборуваат, доколку се повредени;
 • Прегледајте го спортскиот распоред на вашето дете за оваа година. Осигурајте се дека тие имаат најмалку еден или два слободни дена секоја недела заради спорт и два месеци пауза меѓу сезоните;
 • Научете  каде стои дефибрилаторот…

Дома

 • Поставете го бојлерот на соодветна температура за да не се прегрее;
 • Осигурајте се дека имате и аларм за чад и за јаглерод моноксид на секој кат во вашиот дом, и во сите места за спиење. Тестирајте ги алармите за да бидете сигурни дека работат;
 • Ставете ги сите лекови и витамини далеку од дофатот на деца, дури и лековите што ги земате секој ден;
 • Направете план за евакуација со вашето семејство. Важно е да…
Прочитајте:  Состојба со грип во Република Северна Македонија, сезона 2020/2021 за 42-та недела

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!