Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2018/2019 (11-та недела, до 17.03.2019)
Во текот на 11-та недела од 2019 година (11.03-17.03.2019), во Република Северна Македонија се пријавени 1.573 (I=117,4/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е за 35,2% намалување во споредба со минатата недела (n=2.429).

Бројот на пријавени лица оваа недела е поголем за 20,6% споредено со 11-та недела од минатата сезона, а во однос на просекот за 11-та недела  од  последните 8 сезони, постои зголемување за 2,1 пати.

Регистрираната инциденца оваа недела е над неделната граница на сезонска активност на вирусот на грип.

Во текот на изминатата недела, регистрирани се 7 смртни случаи асоцирани со грип, два од нив со датум на смрт во претходните две недели. Се работи за 3 лица од Скопје, две од Кичево и по едно лице од Ресен и Валандово. Возраста на починатите се движи од 37-82 години.

Кај 5 лица е утврдена претходна хронична болест, односно постоење на ко-морбидитет. Кај 43% од починатите потврден е А(H1pdm) вирусот на грип.

Оваа недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ пристигнати се 84 материјали за тестирање на грип, од кои 39 (46,4%) позитивни за присуство на вирусот на грип – 31 Influenza A(H1)pdm, 2 Influenza A(H3) и 6 Influenza А несуптипизиран.

Како и во текот на претходните недели од почетокот на сезоната, така и во 11-та недела, најголем број заболени (n=1.003; 63,7%) се пријавени во возрасната група од 15-64 години, а највисока инциденца од 130,8/100.000 жители е регистрирана кај децата на возраст од 0-4 години

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»

Прочитајте:  Постојат 4 вида на пијачи на алкохол - кој си ти?

Споделете со пријателите!