Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2018/2019 (10-та недела, до 10.03.2019)
Во текот на 10-та недела од 2019 година (04.03-10.03.2019), во Република Македонија се пријавени 2.429 (I=117,4/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е за 9,3% намалување во споредба со минатата недела (n=2.678).

Бројот на пријавени лица оваа недела е поголем за 28,5% споредено со 10-та недела од минатата сезона (n=1.890), а во однос на моделираниот просечен број за 10-та недела во последните 8 сезони, постои зголемување за 2,2 пати.

Регистрираната инциденца оваа недела е над неделната граница на сезонска (ниска) активност на вирусот на грип (Графикон 1).

Во текот на изминатата недела, регистрирани се 4 смртни случаи асоцирани со грип, од кои двајца од Скопје, и по еден од Охрид и Тетово. Возраста на починатите се движи од 50-73 години. Кај 2 лица е утврдена претходна хронична болест/и, односно постоење на ко-морбидитет. Кај сите починати лабораториски потврден е А(H1pdm) вирусот на грип.

Оваа недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ пристигнати се 84 материјали за тестирање на грип, од кои 55 (65,5%) позитивни за присуство на вирусот на грип – 44 Influenza A(H1)pdm (80%), 5 Influenza A(H3) и 6 Influenza А несуптипизиран.

Како и во текот на сите претходни недели од почетокот на сезоната, така и во 9-та недела, најголем број заболени (n=1.606; 60%) се пријавени во најголемата возрасната група од 15-64 години, а највисока инциденца од 296,1/100.000 жители е регистрирана кај децата од возрасната група од 0-4 години …

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»

Прочитајте:  Информација за состојбата со мали сипаници во Република Македонија

Споделете со пријателите!