korona-vakcina-1
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Тестирани се вкупно 19.719 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2, со зголемување од 13,3% во однос на минатата недела. Регистрирани сe 7.280 нови позитивни случаи од 35 градови во државата со зголемување од 25,5% во однос на минатата недела. Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје (n=3.256; 44,7%), со неделна инциденца – 527,2/100.000.

Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица на возраст над 60 (n=1543, 21,2%). Голем број на заболени се регистрира и кај лицата во возрасните групи од 30-39 год (n=1452; 19,9%), 40-49 (n=1403; 19,3%), 50-59 (n=1401; 19,2%) и 20-29 (n=1090; 15,0%). Најмал број е регистриран кај децата од 0-9 (n=120; 1,6%) и 10-19 години (n=252; 3,5%).

Во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 3.758 (51,6%) лица од машки и 3.522 (48,4%) од женски пол.

По добиени 2 негативни теста за присуство на SARS-CoV-2 или со употреба на новиот алгоритам, како оздравени се водат 3.114 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување.

Пријавени се 127 смртни случаи од 22 града, зголемување од 41,1% во однос на минатата недела. Во однос на возраста, 94 лица биле над 60 години, 19 лица на возраст од 50-59 години, 9 смртни случаи се пријавени од возрасната група 40-49 години, четири случаи во возрасната група од 30-39 години и еден случај  на возраст 20-29 години. Од смртните случаи, епидемиолошки се истражени 120 или 94%.

Прочитајте:  Одбележана првата светска недела за рационално користење на антибиотици

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 08.11.2020, пријавени се вкупно 40.275 случаи на COVID-19 (I=1.946,4/100.000).

Според место на постојано живеење/ повремен престој, случаи на COVID-19 се регистрирани во 35 градови/ЦЈЗ низ државата. Најголем дел регистрирани во Скопје, Тетово, Куманово, Штип и Прилеп, додека највисок морталитет се регистрира во Струга, Прилеп, , Штип, Куманово, Дебар и Охрид. Од градовите каде што е регистриран поголем број на случаи, највисок леталитет се регистрира во Струга (Табела 1).

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 10.11.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 50.459.886
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 1.257.523

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 21.842.460
 • Смртни случаи – 660.506

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 13.366.839
 • Смртни случаи – 313.781

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 9.743.751
 • Смртни случаи – 149.326

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 3.368.738
 • Смртни случаи – 85.868

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 1.362.566
 • Смртни случаи – 30.666

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 774.791
 • Смртни случаи – 16.151…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!