misteriozna-bolest-se-rashiri-niz-kina-ushte-tri-drugi-aziski-zemji_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Пријавени се вкупно 22 нови случаи на COVID-19 од 7 градови. Најголем број од пријавените лице се со место на живеење во Скопје (Табела 1).

Табела 1. Дистрибуција на заболени од COVID-19 по град и општина, РС Македонија, 2020

Град Број на заболени Општина
Битола 1
Прилеп 2
Тетово 2
Дебар 2
Струга 3
Куманово 4
Скопје 8
3 Кисела Вода
2 Гази Баба
1 Центар
1 Карпош
1 Чаир

Најголем дел од регистрираните случаи се на возраст над 60 години (n=9), а во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 15 женски и 7 машки лица.

Хоспитализирани се 4 лица, а останатите се на домашно лекување.

Кај седум лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Вкупно 15 лица имале контакт со веќе потврден случај на COVID-19 во државата, а 4 лица имаат историја на неодамнешно патување (во последни 14 дена).

Тестирани се вкупно 406 материјали во лабораторијата за вирусологија и молекуларна дијагностика при ИЈЗ и во приватните лаборатории. Позитивни се 22 или 5,4% од тестираните.

Регистриран е еден смртен случај од COVID-19. Се работи за пациент на 66 години, од Струга. Кај починатата симптомите започнале на 23.03.2020 година, а на 27.03.2020 е регистриран смртен исход. Имала контакт со веќе потврден случај на COVID-19 во државата.

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 27.03.2020, пријавен е вкупно 241 случај на COVID-19 (I=11,6/100.000).

Според место на постојано живеење, случаи на COVID-19 се регистрирани во 12 градови: Скопје (n=142), Дебар (n=45), Куманово (n=21), Штип (n=8), Прилеп (n=8), Велес (n=3), Тетово (n=4), Охрид (n=3), Струга (n=3), Кавадарци (n=2), Битола (n=1) и Гостивар (n=1) (Картограм 1).

Прочитајте:  Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2016/2017
за 12та недела

Највисока кумулативна инциденца на 100.000 жители се регистрира во Дебар со 162,1 заболени на 100.000 жители, а во Скопје инциденцата е 23,0 на 100.00 жители, додека во Штип инциденцата на 100.000 жители е 15,2.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 27.03.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 509.164 (46.484 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 23.335 (2.501 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 201

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 286.697 (36.414 нови)
 • Смртни случаи – 16.105 (2.155 нови)

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 100.018 (960 нови)
 • Смртни случаи – 3.567 (27 нови)

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 2.932 (396 нови)
 • Смртни случаи – 105 (26 нови)

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 35.249 (807 нови)
 • Смртни случаи – 2.336 (174 нови)

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 81.137 (5.425 нови)
 • Смртни случаи – 1.176 (111 нови)

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 2.419 (482 нови)
 • Смртни случаи – 39 (8 нови)…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!