kako-se-odnesuvaat-horoskopskite-znaci-vo-epidemija_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Тестирани се вкупно 9.661 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2, зголемување од 15.7% во однос на минатата недела. Регистриран e 951 нов позитивен случај од 29 градови во државата (Табела 1) со зголемување од 34,9% во однос на минатата недела. Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје (n=261; 27,4%), а највисока неделна инциденца е регистрирана во Кочани – 154,3/100.000.

Табела 1. Дневна дистрибуција на заболени од COVID-19 по ЦЈЗ/ПЕ, РС Македонија, 14-20.09.2020

Град Број на заболени Починати
Скопје 261 7
Куманово 92 4
Тетово 76 3
Кочани 74 2
Струмица 72 6
Прилеп 56 3
Гостивар 51 4
Штип 27 3
Битола 27 2
Кичево 21 1
Велес 21 1
Струга 20 5
Радовиш 19
Гевгелија 18
Делчево* 19 3
Кавадарци 13
Крива Паланка 13 1
Берово 11
Охрид 11
Дебар 8 1
Пробиштип 7
Свети Николе 7 1
Ресен 7
Македонски Брод 7
Валандово 6
Виница 4 1
Крушево 2
Демир Хисар 1
Вкупно 951 48

* 3 случаи од Македонска Каменица

Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица на возраст над 60 (n=213, 22,4%). Голем број на заболени се регистрира и кај лицата во возрасните групи од 50-59 (n=176; 18,5%), 30-39 (n=173; 18,2%), 40-49 (n=149; 15,7%) и 20-29 (n=147; 15,5%). Најмал број е регистриран кај децата од 0-9 (n=37; 3,9%) и 10-19 години (n=56; 5,9%).

Во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 446 (46,9%) лица од женски и 505 (53,1%) од машки пол.

Од случаите кои се епидемиолошки истражени (n=907; 95,4%), регистрирани се 80 (8,4%) хоспитализирани (намалување од 37,0% во споредба со минатата недела), а кај 268 (28,2%) лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Од вкупниот број на нови случаи, 313 (32,9%) имаат контакт со потврден случај. Регистрирани се 33 лица со историја на патување (во последни 14 дена).

По добиени 2 негативни теста за присуство на SARS-CoV-2 или со употреба на новиот алгоритам, како оздравени се водат 636 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување.

Прочитајте:  Инфективна клиника со современа опрема вредна милион евра

Пријавени се 48 смртни случаи од 17 градови (Табела 1), зголемување од 77,8% во однос на минатата недела. Во однос на возраста, 32 лица биле над 60 години, 8 на возраст од 50-59, 4 од 40-49 години, 3 од 20-29 и еден случај од 30-39 години. Од починатите 42 лица биле хоспитализирани. Коморбидитети се регистрирани кај 35 починати лица.

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 20.09.2020, пријавени се вкупно 16.779 случаи на COVID-19 (I=810,9/100.000).

Според место на постојано живеење/ повремен престој, случаи на COVID-19 се регистрирани во 35 градови/ЦЈЗ низ државата. Најголем дел регистрирани во Скопје, Куманово, Тетово и Штип, додека највисок морталитет се регистрира во Струга, Штип, Дебар, Куманово, Македонски Брод, Тетово, Скопје и Гостивар. Од градовите каде што е регистриран поголем број на случаи највисок леталитет се регистрира во Струга.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 20.09.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 30.675.675 (267.291 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 954.417 (5.985 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 214

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 15.466.584
 • Смртни случаи – 527.837

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 6.073.462
 • Смртни случаи – 101.700

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 5.195.853
 • Смртни случаи – 229.802

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 2.215.733
 • Смртни случаи – 57.641

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 1.145.397
 • Смртни случаи – 18.476

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 577.905
 • Смртни случаи – 24.757…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!