misteriozna-bolest-se-rashiri-niz-kina-ushte-tri-drugi-aziski-zemji_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Тестирани се вкупно 11.605 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2. Регистрирани сe вкупно 902 нови позитивни случаи од 29 градови во државата (Табела 1), зголемување од 10,5% во однос на минатата недела. Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје (n=251; 27,8%) и Куманово (n=125; 13,6%).

Табела 1. Дневна дистрибуција на заболени од COVID-19 по ЦЈЗ/ПЕ, РС Македонија, 10-16.08.2020

Град Број на заболени Починати
Скопје 251 9
Куманово 125
Гостивар 88 1
Штип 83
Тетово 50
Струга 42 1
Кичево 41
Кавадарци 32 1
Прилеп 20
Виница 19
Свети Николе 18 1
Битола 18
Демир Хисар 16
Кочани 16
Македонски Брод 13 1
Охрид 11 1
Струмица 11
Берово 7 1
Дебар 7
Пробиштип 6
Делчево 5
Велес 5 1
Неготино 4
Гевгелија 3
Богданци 3
Крива Паланка 3
Вкупно 902 17

Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица над 60 години со 206 (22,8%) позитивни. Голем број на заболени се регистрира и кај лицата на возраст од 30-39 (n=163; 18,1%) и 50-59 (n=162; 18,0%). Најмал број е регистриран кај децата од 0-9 (n=26; 2,9%) и 10-19 години (n=49; 5,4%).

Во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 425 (47,1%) лица од женски и 477 (52,9%) од машки пол.

Од случаите кои се епидемиолошки истражени (n=858; 95,1%), регистрирани се 87 (10,1%) хоспитализирани, а кај 244 (28,4%) лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Од вкупниот број на нови случаи, 303 (35,3%) имаат контакт со потврден случај. Регистрирани се 27 лица со историја на патување (во последни 14 дена).

По добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2, како оздравени се водат 1.067 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување.

Прочитајте:  Состојба со грип во Република Македонија до 14та недела

Пријавени се 17 смртни случаи од 9 градови (Табела 1), намалување од 32,0% во однос на минатата недела. Најголем дел од случаите се на возраст над 60 години (n=9; 52,9%). Од починатите, 16 биле хоспитализирани, а еден случај починал во вонболнички услови. Коморбидитети се регистрирани кај 11 починати лица.

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 16.08.2020, пријавени се вкупно 12.840 случаи на COVID-19 (I=618,0/100.000).

Според место на постојано живеење/ повремен престој, случаи на COVID-19 се регистрирани во 35 градови/ЦЈЗ низ државата. Најголем дел регистрирани во Скопје, Куманово, Тетово и Штип, додека највисок морталитет се регистрира во Струга, Куманово, Тетово, Скопје и Штип. Од градовите каде што е регистриран поголем број на случаи највисок леталитет се регистрира во Струга.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 16.08.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 21.294.845 (267.291 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 761.779 (5.985 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 214

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 11.420.860
 • Смртни случаи – 414.326

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 3.754.649
 • Смртни случаи – 214.092

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 3.040.168
 • Смртни случаи – 59.875

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 1.723.673
 • Смртни случаи – 45.704

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 945.165
 • Смртни случаи – 18.476

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 409.589
 • Смртни случаи – 9.293…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!