misteriozna-bolest-se-rashiri-niz-kina-ushte-tri-drugi-aziski-zemji_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Пријавени се вкупно 18 нови случаи на COVID-19 од 7 градови. Најголем број од пријавените лице се со место на живеење во Скопје (Табела 1).

Табела 1. Дистрибуција на заболени од COVID-19 по град и општина, РС Македонија, 2020

Град Број на заболени Починати
Скопје 7
Прилеп 4
Битола 2
Куманово 2 1
Крушево 1
Кочани 1
Кавадарци 1* 1*
 • Странски државјани

Најголем дел од регистрираните случаи се на возраст над 60 години (n=5), а во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 8 женски и 10 машки лица.

Хоспитализирани се 6 лица, а останатите се на домашно лекување. Испишани се 7 оздравени лица по добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2.

Кај 4 лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Вкупно 12 лица имале контакт со веќе потврден случај на COVID-19 во државата, а не е регистрирано лице кое има историја на неодамнешно патување (во последни 14 дена).

Тестирани се вкупно 351 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2. Позитивни се 18 или 5,1% од тестираните.

Регистрирани се 2 смртни случаи од COVID-19 во текот на изминатите 24 часа. Се работи за заболено лице од Куманово и странски државјанин регистриран во Кавадарци (Табела 1). Се работи за машки лица на возраст од 44 и 73 години. Кај починатото лице од Куманово се присутни симптоми на заболувањето, коморбидитети и бил хоспитализиран на КИБФС. Странскиот државјанин е со престој во државата во период од 4 месеци

.

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 07.04.2020, пријавени се вкупно 617 случаи на COVID-19 (I=29,8/100.000).

Прочитајте:  Донација од Австрискиот Црвен крст

Според место на постојано живеење/ повремен престој, случаи на COVID-19 се регистрирани во 18 градови низ државата. Најголем дел од нив се регистрирани во Скопје  и Куманово, додека највисок леталитет (со исклучок на странскиот државјанин од Кавадарци) се регистрира во Струга и Тетово.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 07.04.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 1.279.722 (68.766 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 72.614 (5.020 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 212

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 686.338 (30.999 нови)
 • Смртни случаи – 52.809 (3.330 нови)

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 113.641 (119 нови)
 • Смртни случаи – 3.892 (31 нови)

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 9.132 (304 нови)
 • Смртни случаи – 362 (18 нови)

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 78.565 (4.218 нови)
 • Смртни случаи – 4.149 (173 нови)

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 384.242 (31.650 нови)
 • Смртни случаи – 11.097 (1.417 нови)

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 7.092 (476 нови)
 • Смртни случаи – 294 (51 нови)…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!