misteriozna-bolest-se-rashiri-niz-kina-ushte-tri-drugi-aziski-zemji_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Тестирани се вкупно 411 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2, од кои позитивни се 36. Потврдените случаи се од 8 градови. Регистриран е прв случај од Берово. (Табела 1).

Табела 1. Дневна дистрибуција на заболени од COVID-19 по ЦЈЗ/ПЕ, РС Македонија, 08.05.2020

Град Број на заболени Починати
Тетово 12
Скопје 7
Велес 6 1
Дебар 4
Прилеп 4
Гостивар 1
Пехчево 1
Берово 1
Вкупно 36 1

Регистрирани се случаи во скоро сите возрасни групи, а во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 20 женски и  16 машки лица.

Хоспитализирани се 10 лица, а останатите се на домашно лекување. Кај 15 лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Вкупно 20 лица имале контакт со веќе потврден случај на COVID-19 во државата, а не се регистрирани лица кои имале историја на неодамнешно патување (во последни 14 дена).

По добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2, како оздравени се водат 13 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување.

Регистриран е еден смртен случај. Се работи за лице од Велес на возраст од 59 години. Кај починатиот биле присутни симптоми и бил хоспитализиран. Немал коморбидитети, историја на патување и контакт со веќе потврден случај во државата.

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 08.05.2020, пријавени се вкупно 1.622 случаи на COVID-19 (I=78,4/100.000).

Според место на постојано живеење/ повремен престој, случаи на COVID-19 се регистрирани во 30 градови низ државата. Најголем дел од нив се регистрирани во Скопје, Куманово и Прилеп, додека највисок морталитет се регистрира во Струга, Дебар и Куманово. Највисок леталитет се регистрира во Струга.

Прочитајте:  Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2018/2019
за 17-та недела

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 08.05.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 3.759.967 (87.729нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 259.474 (5.429 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 214

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 1.654.345 (28.308 нови)
 • Смртни случаи – 152.179 (941 нови)

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 1.586.129 (43.300 нови)
 • Смртни случаи – 87.930 (3.126 нови)

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 237.323 (8.125 нови)
 • Смртни случаи – 8.608 (143 нови)

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 157.447 (1.263 нови)
 • Смртни случаи – 6.394 (33 нови)

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 86.294 (486 нови)
 • Смртни случаи – 3.075 (139 нови)

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 37.717 (247 нови)
 • Смртни случаи – 1.275 (47 нови)..

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!