Верувале или не, но постојат сосови кој го забрзува метаболизмот и ви помагаат додека сте на диета.
- 12 мали лути пиперки (црвени, зелени, жолти)
- Една и пол шоља бел вински оцет
Ставете ги пиперките во чиста и сува тегла, додека оцетот го загревате до вриење. Потоа прелијте ги пиперките со оцетот и оставете ги да се изладат на собна температура. Затворете ја теглата и чувајте ја две недели, повремено може да ја протресувате. По две недели пробајте дали оцетот добил вкус од пиперките, доколку има прецедете го, можете да додадете малку суви пиперки и да го оставите уште една недела. Сосот може да се конзумира со месо по можност со скара, советува Men’s Health.
- 3 habanero пиперки (мали, лути и округли, пиперчиња)
- 2 домати
- 5 лажици сенф
- 80 ml. сок од ананас
- 2 лажички кафеав шеќер
- 2 лажички мед
- 1 лажица мелен коријандер
- Сол по вкус
Додека ги сечете пиперки на половина и ги чистите од семето, не заборавајте да се ставите латекс ракавици поради нивната лутина. Потоа ги ставате во блендер со останатите состојки и ги блендирате додека смесата не се уедначи. Истурете го пирето во тенџере и оставете го да зоврие, по што истото се истура во тегли. Сосот може да стои до два месеци, и одлично оди со кременадли или пилешко месо на скара. Имајте на ум дека овој сос поради шеќерот и медот е релативно калоричен па не претерувајте со количината, без оглед на тоа со што го забрзува варењето на храната.
- 2 конзерви чили
- 1 конзерва сецкани домати
- 40 gr. сецкан кромид
- 3 лажици сос од домати
- 2 лажици мед
- 2 чешниња сецкан лук
- 1 лажичка рендана кора од портокал
- 60 ml. сок од портокал
- ½ лажичка сол
Ставете ги сите состојки во блендер, и блендирајте се додека не се добие компактна смеса. Потоа смесата ставете ја во тенџере на силен оган додека не зоврие, а потоа намалете ја топлината и оставете да врие уште 5 минути. Истурете го сосот во тегли, и откако ќе се олади чувајте ги во фрижидер. Рок на траење е еден месец, а вкусот одлично оди со плескавици, пилешко или риба.