sindrom-na-nokno-jadenje_image
Споделете со пријателите!

Популарно е познат како вид на парасомнија 
Синдром на ноќно јадење претставува ретко нарушување во исхраната. Иако популарно е познат како неконтролирано јадење во сон, сепак, не го користете како досетлив изговор за вашиот зголемен апетит. Овој синдром не треба да се поистовети со видовите на парасомнија (месечарење, кошмари, сексомнии), односно несвесно однесување за време на спињето. Иако се случува доцна не значи дека станува збор за прејадување. Синдромот за прв пат е опишан од д-р Алберт Станкард, во 1955 година, но не е клинички истражуван. Се проценува дека овој синдром го имаат 1,5 % од светската популација. Луѓето со овој синдром поголем дел од храната (околу 56 %) ја консумираат доцна навечер.

Некои теории поврзани со овој синдром, сметаат дека ноќното јадење е последица на стрес или хормонална нерамнотежа којашто предизвикува телото да чувствува глад во нетипични периоди од денот, односно ноќта.

Досега објавените синдроми


Споделете со пријателите!