Пред крајот на сезоната да продолжиме со печените зеленчуци
Исечете една тиквица на кругчиња дебели 6-8 mm. Нема потреба тиквичката да се лупи, само убаво измијте ја и избришете ја. Наредете ги кругчињата во тавче, прелијте ги со малку сончогледово или маслиново масло, посипете сол и бибер и печете ги во загреана рерна на 200°C околу 20 минути или додека не омекнат малку.- 1 тиквица средна големина;
- Маслиново масло;
- 1-2 лукчиња;
- 1 шоља густ јогурт;
- Сол и бибер;
- 1 гранче свежо нане.
Оставете ги кругчињата тиквица малку да се оладат и направете го преливот од јогурт. Истолчете 1-2 лукчиња, измешајте ги со околу 1 шоља густ јогурт или кисело млеко или кефир и додадете сол по вкус.
Префрлете пола од тиквиците во сад за салата, прелијте ги со половина од преливот, наредете ги останатите тиквици и истурете го останатиот прелив. Може да посипете малку црвен пипер врз сето тоа, а можете свежо или суво нане.
Уживајте во вкусот!
* рецептите со во целост превземени од ситно сецкано