Tema_26_probiotici
Споделете со пријателите!

Пробиотиците имаат широк спектар на позитивни дејства. Во прв ред воспоставување рамнотежа на целокупниот метаболизам, надополнување на терапијата при земање антибиотици кои ја нарушуваат нормалната цревна флора, регулирање на проблемите со дијареата и констипацијата, пропратна терапија за борба против вирусните инфекции, подобар имунитет, справување со стресот итн.

На вашите прашањата еднаш неделно ќе одговара д-р Владимир Андреевски

Правно оградување: Дадениот стручен совет од страна на лекар специјалист како одговор на вашето прашање поставено на „Прашај лекар“, не ја заменува посетата на матичен лекар доколку е нарушена здравствената состојба. Презентираните совети нудат основни информации и насоки кон лицата засегнати од одреден здравствен проблем, со цел, полесно да ја презентираат својата медицинска состојба на својот лекар за да им се овозможи соодветен професионален здравствен третман.


Споделете со пријателите!

ваше прашање (3)

 • Дали е добро и корисно при појава на егзем на дланки кај дете од 14 години да се користат пробиотици како додаток во исхраната? Ви благодарам

 • Гордана Ѓорѓијоска Одговори

  имам внуче од четири години од 18.06.2019 година има покачена температура која се движи од 37 ,2 до 37.7 однесено е на лекар Педијатар и ОРЛ специјалист направени се сите лабараториски испитувања и нема на крвната слика никакви покачувања на ниеден параметар , ЦРП во ред леукоцитите на горна граница. ОРЛ специјалистот има дадено дијагноза сунуситис бидејќи има сливање секрет од носето.
  дадено му е сируп зинат два дена на 29 и 30.06 немаше температура а од 01.07 во вечерните часови пак му се покачува температурата во истите граници од 37,2 до 37,7. му даваат сируп парацетамол за еден час се симнува температурата и после 24 часа пак се појавува истата температура .и така веќе 17 дена инаку дететето е многу активно не покажува знаци на малаксаност или нешто друго. Ве молам за совет бидејќи цело семејство сне загрижени.

  • Д-р Владимир Андреевски

   Почитувана Гордана,

   Покачената температура е нашата најголемата вродена заштита. Температурата претставува одбранбена реакција на организмот и во детстката возраст најчесто настанува при акутни вирусни или бактериски инфекции. Да напоменам дека Парацетамол не се дава на температура 37,2’С и 37,7’С тој се дава над 38’С бидејки темературата преставува одбранбена реакција на организмот, како што е погоре спомнато.

   Во вашиот случај нема место за паника затоа што сите воспалителни маркери што сте ги добиле при анализа на крвта, CRP и леукоцити се во граница на нормала а најважниот параметар е што детето ви е активно скока, трча и нормално јаде. Доколку детето има покачена температура и е болно ќе биде омалаксано, вознемирено, ќе одбива да јаде и впрочем ќе изгледа болно.

   Кај здрави деца во текот на денот постојат мали вариации на нормалната температура. Температурата е најниска во раните утрински часови, а највисока во доцните попладневни часови, по оброк и по физичка активност кога детето е активно скока, трча. Затоа температурата треба да се мери по завршени активности на детето.

   Повторно нагласувам дека нема простор за вознемиреност зашто температурата не е висока, детето е активно и весело, покриено со антибиотик и посетени се двајца специјалисти кои би алармирале доколку има нешто посериозно.

Ваше прашање (3)

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.